Μετά την ευθεία, χωρίς περιστροφές, απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον Τούρκο Πρέσβη στη Νορβηγία ο οποίος, παραβιάζοντας ακόμα και τους τυπικούς κανόνες ευγενείας, αμφισβήτησε την ελληνική εθνική κυριαρχία στα μισά νησιά του Αιγαίου, το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα τον Τούρκο Επιτετραμμένο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, “Γαλάζια Πατρίδα” και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

2>Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Δένδια και Τούρκου Διπλωμάτη στη Νορβηγία

ξίζει να αναφερθεί και το περιστατικό που σημειώθηκε την Τετάρτη (16/2) όταν σε ομιλία που παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας στη Νορβηγία και την οποία παρακολουθούσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη χώρα ανέβηκαν οι τόνοι.

Ο Νίκος Δένδιας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, μίλησε στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε με χάρτες τη λογική της νομιμότητας που διέπει τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σε αντίστιξη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπογράφθηκε όταν η Λιβύη βρισκόταν εν μέσω εμφυλίου πολέμου, διαιρεμένη ουσιαστικά σε δύο μέρη.

Ο υπουργός Εξωτερικών έδειξε σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med.

2>Η παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία

τη συζήτηση θέλησε να παρέμβει ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, που υποστήριξε πως ο Έλληνας υπουργός χάνει το κρίσιμο σημείο, πως όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων.

Ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε πως το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">FM @NikosDendias' lecture at the Norwegian Institute of International Affairs @nupinytt in #Oslo

??Implementing the UN Convention on the Law of the Sea #UNCLOS – The Aegean Sea and the #EasternMediterranean as a case study”

Read➡️https://t.co/fxE9SpvmlB pic.twitter.com/ZfmmJhBlO9

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 16, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Ο πρέσβης μάλιστα, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, σημείωσε με νόημα πως το Αιγαίο έχει δυο πλευρές, τονίζοντας πως μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επανήλθε στο θέμα που σηκώνει έντονα τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα, εκείνο δηλαδή της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης.

2>Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Δένδια και Τούρκου

Νίκος Δένδιας θέλησε να απαντήσει, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Τούρκο διπλωμάτης προσπάθησε να τον διακόψει, με τον υπουργό να του απαντά πως καθ’ ότι διπλωμάτης, δεν νοείται να διακόπτει το συνομιλητή του.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας.

Τι είναι λοιπόν το casus belli αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνα, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

2>«Παράνομες και προκλητικές» οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

ις «παράνομες και προκλητικές» δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας, που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, στηλίτευσε νωρίτερα από τη Νορβηγία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με την Νορβηγή ομόλογό του Άνικεν Χουίτφελντ.

«Τούρκοι αξιωματούχοι, σε καθημερινή βάση, έχουν εισέλθει σε ένα μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας», που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως τέτοιες τοποθετήσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΝΑΤΟ και στις θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

«Λυπάμαι πολύ που παρατηρώ ότι η Τουρκία επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μας […], επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», επισήμανε.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την ομόλογό του της Νορβηγίας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο και ειδικότερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, βάσει ενός όρου: «Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι διάλογος χωρίς κανόνες».