Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com η Τουρκία ΚΛΕΒΕΙ κυπριακό κοίτασμα το οποίο έχει ήδη αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία ENI-TOTAL και μετονόμασε το συγκεκριμένο σημείο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

Το τουρκικό τρυπάνι Yavuz συνεπώς "χτυπάει" σε χώρο στον οποίο έχουν γίνει από το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και δοκιμές, τόσο με υποβρύχια ρομπότ όσο και με δείγματα από τον βυθό της θάλασσας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ΕΝΙ σε απόρρητη έκθεσή της αναφέρει πως «λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων».

Γίνεται λοιπόν φανερό πως η Τουρκία επιλέγει "να κλέψει" πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στέλνοντας το τρυπάνι της λίγα μόλις μέτρα μακρυά από το σημείο στο οποίο έχει προγραμματίσει να τρυπήσει η ΕΝΙ, εκμεταλλευόμενη τις έρευνες της εταιρείας. "Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" δηλαδή!

Σύμφωνα επίσης με τον κυπριακό "Φιλελεύθερο", η Τουρκία «απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισε να μην εμπιστευτεί τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των Νορβηγών συνεργατών τους με τους οποίους επεξεργάζονται τα σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός» και να προχωρήσουν, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο «σίγουρο» στόχο, που έχει επεξεργαστεί στην περιοχή η πολύπειρη ΕΝΙ».

 

 

 

Κυπριακή Κυβέρνηση: Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης δήλωσε πως «Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ».

«Η Τουρκία δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας» είπε επίσης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.