Είναι εμφανές πλέον πως η κυβέρνηση της Άγκυρας προσπαθεί να εφαρμόσει στο Καστελόριζο όσα εφαρμόζει εδώ και καιρό με την Κυπριακή Δημοκρατία αμφισβητώντας ευθέως την υφαλοκρηπίδα της και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας περιοχή.

Το μνημόνιο κατανόησης το οποίο υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θεωρείται από την Ελληνική Κυβέρνηση ως επιθετική κίνηση γιατί ουσιαστικά σβήνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα όχι μόνο των μικρότερων νησιών αλλά και της ίδιας της Κρήτης

Αυτό που επιχειρεί η Τουρκία είναι ουσιαστικά να αποκόψει την επαφή της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο και παράλληλα με το μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, το οποίο είναι εμφανώς εκτός Διεθνούς δικαίου, να επεκτείνει την κυριαρχία της νότιας της κρήτης στο λιβυκό πέλαγος.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, ένα τμήμα των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατολική Μεσόγειο έχει καθοριστεί. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου»

Προκειμένου να προλάβει επιχειρήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πώς «τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων» και επίσης τονίζει πώς το Καστελόριζο είναι δείγμα των «μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων»!

Ο τραγέλαφος της όλης υπόθεσης είναι πως ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έκανε ανάρτηση τα κοινωνικά δίκτυα με την οποία τονίζει πως η Τουρκία και η Λιβύη συμφωνούν ότι τα νησιά τα οποία βρίσκονται πάνω στα όρια της ΑΟΖ που ορίστηκε με το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ!!

Πρακτικό παράδειγμα: βάζει κάποιος το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ μιας πολυκατοικίας και δίπλα του βάζει και κάποιος άλλος το αυτοκίνητό του. Κανείς εκ των δύο δε διαθέτει διαμέρισμα στην πολυκατοικία αλλά συμφωνούν, μεταξύ τους όμως, πως κανείς από τους ενοίκους της πολυκατοικίας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυλωτή ως πάρκινγκ!!

Λόγω της ενέργειας της τουρκικής Κυβέρνησης η Αθήνα κινήθηκε άμεσα και ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσκεψη στο Κάιρο για να επιταχύνει την οριοθέτηση και ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο, Ελλάδα και Αίγυπτος συμμαχούν ενάντια σε Τουρκία και Λιβύη. Οι δύο υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου συναντήθηκαν για μόλις 45 λεπτά και φαίνεται πως συμφώνησαν στην οριστικοποίηση της ΑΟΖ

Οι Τούρκοι όμως κατά τη συνήθη τους τακτική τους, προσπαθούν να διεμβολίσουν την υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εμφανίζοντας χάρτες οι οποίοι δείχνουν το Ισραήλ να ελέγχει μεγαλύτερο κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου αν οριοθετούσε ΑΟΖ με την Τουρκία και όχι με την Κύπρο! Οι Τούρκοι για ακόμα μία φορά χρησιμοποιούν το "διαίρει και βασίλευε". Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Άγκυρα είχε προτείνει σε Ισραήλ και Αίγυπτο ξανά το ίδιο πράγμα.

εξελίξεις αναμένεται να έχουμε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει την καθολική και έντονη αποδοκιμασία των τουρκικών ενεργειών. κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα»

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού τονίζουν πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί από τον κύριο Μητσοτάκη και κατά το γεύμα εργασίας στο περιθώριο της συνόδου στο οποίο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Λετονίας, Εσθονίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Βρετανίας και φυσικά ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.

Από την πλευρά του ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος δένδιας δήλωσε πως εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας θα υπάρξει αντίδραση.

Τόνισε επίσης πώς θεωρεί ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική.

Ως σχόλιο, θα λέγαμε πως η Τουρκία μπορεί να πιστεύει πώς μπορεί να είναι ο χωροφύλακας της περιοχής αλλά είναι άλλο να αντιμετωπίζεις άτακτο στρατό όπως οι Κούρδοι με ελαφρύ οπλισμό και διαφορετικό πράγμα έναν τακτικό στρατό με πλοία, άρματα μάχης, πυροβολικό όπως είναι ελληνικός.