8/1/2020, ώρα 13:20

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν βίζα εισόδου στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για να μιλήσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, ζήτησε από το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ να μην εμπλακούν στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιραν και ΗΠΑ και ότι αποτελεί ένα αμερικανικό πρόβλημα που το Ισραήλ θα πρέπει να μείνει ουδέτερο.

Ο αρχηγός της Μοσσάντ θεωρεί, ότι προς στιγμήν είναι μικρή η πιθανότητα να χτυπήσει το Ιραν Ισραηλινούς στόχους.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε δε εσπευσμένα τον υφυπουργό εξωτερικών της και πρώην πρέσβη της στην Ουάσιγκτον, Khalid bin Salman και τον αδελφό του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman. Υπάρχει μια γενική διάθεση των χωρών του Αραβικού Κόλπου για αποκλιμάκωση της έντασης, αν και το πόσο είναι εφικτό μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς των Αμερικανικών βάσεων από Ιρανιούς πυραύλους μένει να το δούμε.

Δύο χώρες κλειδιά, το Ομαν και το Κατάρ, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σαν ενδιάμεσοι των Αμερικανών στις συνομιλίες τους με το Ιράν, συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Φλόριδα των ΗΠΑ δικάζεται μια γυναίκα που αρχικά κατηγορείτο ότι παρέδιδε κρατικά μυστικά στο Κατάρ και τώρα πως έκανε το ίδιο για το Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που εκδικάζεται υπόθεση κατασκοπίας σε Αμερικανικό δικαστήριο και αφορά το Ιράν.

Το μελος της αμερικανικής Βουλής, Ilhan Omar, μέσω του Twiter πριν 2 ημέρες, κατηγόρησε τον πρόεδρο Τράμπ ότι τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα είναι ικανά να τον οδηγήσουν να διεξάγει πόλεμο και πως οι επιχειρηματικές του δραστηριοτητες θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από την πολιτική του. Λίγες ώρες μετά από αυτό, σύμβουλος του ιρανού προέδρου δημοσίευσε έναν κατάλογο με ακίνητα ιδιοκτησίας του αμερικανού Προέδρου τα οποία είναι πιθανοί στόχοι αντιποίνων.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">Trump needs to immediately divest from his businesses and comply with the emoluments clause. Iran could threaten Trump hotels *worldwide* and he could provoke war over the loss of revenue from skittish guests.

s business interests should not be driving military decisions.

— Ilhan Omar (@IlhanMN) January 6, 2020

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Από την μεριά της η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δώδεκα (12) χώρες της περιοχής, προσέγγισαν την Ιρανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης τις δύο τελευταίες ημέρες και πως διαθέτει δεκατρία (13) σενάρια επιθέσεων κατά Αμερικανικών στόχων.

Το ένα το είδαμε τις τελευταίες ώρες με τον βομβαριδισμό των Αμερικάνικών βάσεων όπου η Τεεράνη ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε τον θάνατο ογδόντα (80) Αμερικανών.