«Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να είναι μέλος της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του. «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο, ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο» συμπλήρωσε και μετά πρόσθεσε, «τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

«Προειδοποιούσαμε για τη ρωσική εισβολή εδώ και μερικές εβδομάδες, και τελικά συμβαίνει όπως είχαμε προβλέψει» ανέφερε επίσης ο Τζο Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις στοχεύουν σε Ρώσους ολιγάρχες και στις οικογένειές τους, σε τέσσερις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, ενώ θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στις ΗΠΑ. Επίσης, θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος είπε πως οι κυρώσεις θα χτυπήσουν σκληρά τη Ρωσία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή των εδαφών του ΝΑΤΟ.»

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Είναι μια επικίνδυνη ώρα για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.

2>Η ατάκα που πάγωσε το δωμάτιο

το τελείωμα του διαγγέλματός του, λίγο πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο αμερικανός Πρόεδρος είπε μία φράση η οποία ίσως να σημαίνει πολλά, ίσως να μην σημαίνει τίποτα...

Ανέφερε «May God protect our troops», το οποίο μεταφράζεται σε «Ο Θεός να προστατεύσει τα στρατεύματά μας».

Πιθανόν αυτό να συσχετίζεται με τη δήλωσή του για προστασία των συνόρων του ΝΑΤΟ, ίσως να αναμένεται μία πιο δραστική αντίδραση από τις ΗΠΑ, εφόσον θεωρηθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα απειλούν τη βορειοατλαντική συμμαχία. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα δείξουν...

Η φράση του Αμερικανού Προέδρου 12 λεπτά πριν το τέλος του βίντεο:

frame title="YouTube video player" src="https://www.youtube.com/embed/lyrvIYWsK_E" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

2>Ο Πούτιν απαιτεί την άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας

ην ουσιαστική παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας απαιτεί ο ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προκειμένου ο στρατός του να μην ισοπεδώσει ολοκληρωτικά τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το RT, η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με έμφαση στην απόκτηση εγγύησης του ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός της.

2>Οι όροι του Πούτιν

ρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της. Τον όρο αυτό μεταχειρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος και κατά το διάγγελμά του το πρωί, πριν εξαπολύσει την επίθεση στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της “κόκκινης γραμμής”. Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο Ζελένσκι φοβάται για την ίδια την ύπαρξη της χώρας του

Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φοβάται τόσο για το εάν η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος, αλλά και για την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

«Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι μιλάει από μια χώρα που δεν ξέρει πια για πόσο ακόμη θα υπάρχει και ως πρόεδρος που δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα είναι ζωντανός», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο κ. Νεχάμερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, στη Βιέννη.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από την Ευρώπη και τον κόσμο βοήθεια και φοβάται για την επιβίωση της χώρας του», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε ότι η Μόσχα «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν διεκδικεί την ισχύ του νόμου, αλλά τον νόμο της ισχύος». Ως ουδέτερη χώρα εντός ΕΕ, η Αυστρία αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά, τόνισε.

Τόσο ο Καρλ Νεχάμερ όσο και ο Μάρκους Ζέντερ διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τις χώρες που θα πληγούν άμεσα από ενδεχόμενες προσφυγικές ροές.

Στόχος η εγκαθίδρυση φιλορωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία

ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας», υποστήριξε.

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι Ρώσοι δεν έχουν μπει ακόμη στη δυτική Ουκρανία και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για αμφίβιες επιχειρήσεις στον νότο, από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP, δεν έδωσε καμία εκτίμηση για τις ζημίες που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός. «Είδαμε ενδείξεις ότι (οι Ουκρανοί) αντιστέκονται και αντεπιτίθενται», διαβεβαίωσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

ι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, με αναφορές για πυραυλικά πλήγματα και εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε τουλάχιστον έξι ρωσικά αεροσκάφη και λέει ότι έχασε τουλάχιστον 40 στρατιώτες του- υπάρχουν αναφορές και για απώλειες αμάχων. Άμαχος πληθυσμός προσπαθεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο, με την κοινή γνώμη στην Ουκρανία να μοιάζει σοκαρισμένη και μουδιασμένη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι κατέστρεψε 74 χερσαίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, τριών σταθμών διοίκησης και 18 σταθμών ραντάρ για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Δεκάδες οι νεκροί από την επίθεση

πως μεταδίδει ο Guardian, οι περιφερειακές αρχές στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπρόβαρυ, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν βλήμα έπληξε νοσοκομείο στην πόλη Βουχλεντάρ στο Ντονέτσκ, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ σύσσωμη η Δύση έκανε λόγο για σφοδρή απάντηση στην αναίτια και βάρβαρη επίθεση Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει ένα «παλιρροϊκό κύμα βίας» εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» αν κάποιος προσπαθήσει να τα βάλει με τη Ρωσία.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αγόρασε εκατομμύρια ρούβλια για να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας και να στηρίξει το νόμισμα μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.