Προσωπική επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και κατά του δυτικού αξιακού συστήματος, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη σύνοδο των μουφτήδων και των επικεφαλής των  υπηρεσιών θρησκευτικών υποθέσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η χρήση όρων όπως γαλλικό Ισλάμ ή ευρωπαϊκό Ισλάμ αποσκοπεί στην αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, καταδεικνύοντας ως κύριο υπέυθυνο για την «αναμέτρηση» αυτή τον Γάλλο πρόεδρο.

«Οι ρητορικές κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν  οι δυτικοί πολιτικοί για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους. Οι έννοιες όπως γαλλικό Ισλάμ, ευρωπαϊκό Ισλάμ, αυστριακό Ισλάμ που τέθηκαν πρόσφατα είναι τα τελευταία παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς. Στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών, στις οποίες πρωτοστατεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, είναι η αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, το Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στη Δύση υπάρχει η επιθυμία να «καθιερωθεί ένα αντιϊσλαμικό σύστημα. όπου η θρησκεία ασκείται μόνο στο σπίτι και δεν υπάρχει άδεια για τις θρησκευτικές αρχές και τα σύμβολα στους δρόμους, τους χώρους εργασίας, στο κέντρο της πόλης ή στην κοινωνική ζωή»