Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορύφωσή του, φαίνεται ότι η ΕΕ κινείται προς την πραγματοποίηση μεγάλων δομικών αλλαγών, τόσο στην οικονομία και την ενέργεια όσο και στην άμυνα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ειδικά για το τελευταίο, κάνοντας λόγο για ένα «νέο βήμα» στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού διαβεβαίωσε τους πολίτες της χώρας του πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και πως η Ευρώπη δεν σκοπεύει να ανοίξει πόλεμο με τη Ρωσία, μίλησε και από τη θέση του προέδρου της χώρας που προεδρεύει της ΕΕ.

2>«Η Ευρώπη μας επιδεικνύει αξιοσημείωτη ενότητα»

Η Ευρώπη μας, σε αυτή τη δοκιμασία, επιδεικνύει αξιοσημείωτη ενότητα» τόνισε ο Μακρόν, που σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Le Figaro, «πρέπει τώρα να δεχτεί να πληρώσει το τίμημα της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="fr">Ni la France, ni l’Europe, ni l’Ukraine, ni l’Alliance Atlantique n’ont voulu cette guerre. pic.twitter.com/GxZ4WQNzIZ

? Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 2, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

«O πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία της ιστορίας μας, αλλά είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας. Η δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας» σημείωσε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει να διατηρήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι δεν διαφαίνεται κάποιος κοινός τόπος μεταξύ των δύο προέδων.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="fr">La guerre en Europe n’appartient plus à nos livres d’école, elle est là, sous nos yeux. La démocratie n’est plus considérée comme un régime incontestable, elle est remise en cause. Pour notre liberté et celle de nos enfants, nous répondrons par des décisions historiques. pic.twitter.com/887dPn9o9k

? Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 2, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρώπη «πρέπει να επενδύσει περισσότερο για να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τους άλλους και να γίνει μια πιο ανεξάρτητη, πιο κυρίαρχη δύναμη». Ο Γάλλος πρόεδρος, που μέσα στην ρωσοουκρανική κρίση φαίνεται πως κερδίζει δημοσκοπικά, εν όψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης συνέχισε: «Πρώτα μια οικονομική δύναμη. Γι’ αυτό πρέπει να προωθήσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Μια ενεργειακή δύναμη. Γι’ αυτό θα υπερασπιστώ μια ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής ανεξαρτησίας» είπε.

Η Ευρώπη είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τη Ρωσία και άλλες χώρες εκτός της γηραιάς ηπείρου προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Συγκεκριμένα, το 61% του συνόλου της καταναλισκόμενης ενέργειας στην Ευρώπη εισάγεται και μόλις το 39% αυτής παράγεται «εντός τειχών» της Ένωσης.

2>Η πρόταση Μακρόν για τον ευρωστρατό

Μια δύναμη για την ειρήνη» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους άλλους για να μας υπερασπιστούν. Η ευρωπαϊκή μας άμυνα πρέπει να κάνει ένα νέο βήμα», είπε, προσθέτοντας ότι θα συγκεντρώσει «τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης σε μια σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου για να αποφασίσουν για αυτά τα θέματα».

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ειδικά μετά την υπόθεση της συμφωνίας AUKUS, από την οποία η Γαλλία έχασε ένα ντιλ πολλών εκατομμυρίων με την Αυστραλίας, το «δόγμα Μακρόν», σαν συνέχεια ενός παραδοσιακού «Γκολισμού», μιλάει για τη στρατηγική αυτονομίας και τη δημιουργία ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού στρατού μέσα στη δεκαετία. Η πολιτική του σχεδίου «Πρώτα η Ευρώπη», θέτει ως μείζονα στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση της ηπείρου από την Αμερική σε ζητήματα άμυνας, κυβερνοασφάλειας, προηγμένης τεχνολογίας και τηλεπικοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει αναφερθεί από το περασμένο φθινόπωρο στις αμυντικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ασφάλεια εντός των συνόρων των χωρών της. Όπως έλεγε, «στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή δύναμη άμυνας, κοινό προϋπολογισμό άμυνας και κοινό δόγμα» επί του σημαντικού αυτού θέματος. «Πρέπει να παρέχουμε στην Ευρώπη μία ενιαία δύναμη πολιτικής προστασίας»