Στο Vaalimaa, το συνοριακό πέρασμα της Φινλανδίας με τη Ρωσία - 120 μίλια ανατολικά του Ελσίνκι - σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα για έλεγχο διαβατηρίων και τελωνειακούς ελέγχους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι Ουκρανοί, είναι Ρώσοι, και παρόλο που η ροή δεν είναι τρομακτική, είναι συνεχής.

Μερικοί άνθρωποι ανυπομονούν να φύγουν από τη Ρωσία επειδή υπάρχει η έντονη φήμη ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί σύντομα να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις  κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Με τις πτήσεις προς την Ευρώπη να έχουν σταματήσει, η μόνη διέξοδος από τη χώρα είναι με αυτοκίνητο - διέλευση από αυτά τα σύνορα - ή με τρένο.

Το BBC μίλησε με μια Ρωσίδα, μια από τις τυχερές που είχαν βίζα για την ΕΕ πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις:

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία είναι ο λαός μας, η οικογένειά μας» λέει στο BBC. «Δεν πρέπει να τους σκοτώνουμε».

Σε ερώτηση αν σκέφτεται να επιστρέψει στη Ρωσία, η γυναίκα απάντησε: «Όχι, όσο η ίδια κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Είναι τόσο, τόσο λυπηρό».

Όπως είπε οι περισσότεροι Ρώσοι δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, ωστόσο κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή αν εναντιωθούν στον πρόεδρο Πούτιν.

Στο Ελσίνκι το τρένο από την Αγία Πετρούπολη καταφθάνει μεταφέροντας εκατοντάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Η πληρότητά τους φτάνει σχεδόν το 100% με τις τιμές των εισιτηρίων να έχουν εκτοξευτεί, ωστόσο είναι διαθέσιμα μόνο για Ρώσους και Φινλανδούς όπως αναφέρει φινλανδική ιστοσελίδα.