Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμεραμ Σάββατο 5 Μαρτίου, ότι όλα πάνε βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της ''ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης'', όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων είπε ότι οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι παρόμοιες με κήρυξη πολέμου και, υπερασπιζόμενος υπτην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στα ανατολικά της Ουκρανίας καθώς και τα δικά της συμφέροντα.

Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θέλει να "αποστρατιωτικοποιηθεί", να "αποναζιστικοποιηθεί" η Ουκρανία και να καθιερωθεί στη χώρα ουδέτερο καθεστώς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν  σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Προειδοποίησε όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ότι η Ουκρανία ενδέχεται να χάσει την κρατική της υπόσταση, εάν οι ηγέτες της συνεχίσουν να αντιστέκονται στη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

"Η σημερινή ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι αν συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, διακινδυνεύει το μέλλον της ουκρανικής κρατικής υπόστασης", είπε χαρακτηριστικά.