Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο και ταυτόχρονα καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, να παραμείνουν στις οικίες τους, σε ασφαλή καταφύγια ή σε άλλους ασφαλείς χώρους, έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να καταστεί εφικτή η ασφαλής μετακίνησή τους.

Οι Κύπριοι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τις προθέσεις τους. Επίσης, καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους, μέσω εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επικοινωνεί με τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν δηλώσει την παρουσία τους στην πλατφόρμα connect2cy ή/και στους καταλόγους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η προσωπική τους ασφάλεια και τους δοθεί καθοδήγηση.

Στην σχετική του ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ δίνει και τα κάτωθι στοιχεία:

Υπουργείο Εξωτερικών / Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων:

+357 22801000 (Δευτέρα-Κυριακή, ωράριο λειτουργίας: 08:30-20:00, τοπική ώρα, GMT+2).

2>Κύπρος: Από τις 13/2 καλούσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

πως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Κύπρου από τις 13/2, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν μόνιμα ή/και βρίσκονται προσωρινά οπουδήποτε στην Ουκρανία καλούνται να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα και να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, μέσω εγγραφής στην διαδικτυακή πλατφόρμα Connect2CY ή/και επικοινωνώντας με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο.

Επίσης, συστήνεται όπως βρίσκονται σε ετοιμότητα προς διαφοροποίηση του ταξιδιού τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της πιθανής περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή. Αν η παρουσία τους στην χώρα δεν είναι απαραίτητη, οι κύπριοι πολίτες ενθαρρύνονται όπως αποχωρήσουν από τη χώρα.