Η γαλλική κυβέρνηση θα καλέσει τον Τούρκο απεσταλμένο στο Παρίσι για απολογία μετά τις προσβητικές εκφράσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τον Εμμανουήλ Μακρόν ότι είναι "εγκεφαλικά νεκρός", δήλωσε την Παρασκευή το γραφείο του γάλλου προέδρου.

Ο Ερντογάν επανέλαβε μια έκφραση που ο Μακρόν είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει το ΝΑΤΟ, με σκοππό να επιτεθεί στον γάλλο ηγέτη για την κριτική του σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

"Δεν πρόκειται για δήλωση, πρόκειται για προσβολή", δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, προσθέτοντας: "Ο πρεσβευτής θα κληθεί στο υπουργείο για να δώσει εξηγήσεις."

frame src="https://www.youtube.com/embed/j6lkixOyrdw" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Γαλλία δεν είχε "κανένα σχόλιο σχετικά με αυτές τις προσβολές."

Ο Macron ήταν ένας από τους πιο έντονα κριτικούς της επίθεσης της Άγκυρας κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής,η οποία είχε αναλάβει τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, με τη στήριξη ενός συνασπισμού αντι-ISIA υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο Παρίσι την Πέμπτη, ο Macron δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε παρουσιάσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ένα «τετελεσμένο γεγονός», μια στρατιωτική επιχείρηση δηλαδή που «θέτει σε κίνδυνο τις ενέργειες της συμμαχίας εναντίον του ISIS».

Τα σχόλια του γάλλου Προέδρου είχαν ως αποτέλεσμα μία εξαιρετικά έντονη αντίδραση από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας την Παρασκευή.

"Ελέγξτε την κατάσταση του εγκεφάλου σας. Δηλώσεις σαν αυτές είναι κατάλληλες μόνο για ανθρώπους σαν εσάς που βρίσκονται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου", δήλωσε ο Ερντογάν.

frame src="https://www.youtube.com/embed/V4OIt3I5T7U" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

«Ξέρεις πώς κάνεις φιγούρα, αλλά δεν μπορείς καν να πληρώσεις το μερίδιό σου στο ΝΑΤΟ. Είσαι άσχετος», πρόσθεσε ο τούρκος Πρόεδρος.