Η μεγαλύτερη διαδήλωση σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία κατά δικαστικής απόφασης που εκμηδενίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Αψηφώντας αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις σε πέντε άτομα εξαιτίας της πανδημίας, οι χιλιάδες διαδηλωτές περπατούσαν στους κεντρικούς δρόμους της Βαρσοβίας με μαύρες ομπρέλες, ένα σύμβολο διαμαρτυριών για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία και πανό με την ένδειξη «Νομίζω, νιώθω, αποφασίζω» ή «ο Θεός είναι γυναίκα».

[embed]https://youtu.be/IE_W0hEyJG4?t=3[/embed]

Η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους, σε κάποιους από τους οποίους σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ξεκίνησε η διαδήλωση.

Οι διοργανωτές και η πόλη της Βαρσοβίας δήλωσαν ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άτομα, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Οκτωβρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περίπτωση σοβαρής δυπλασίας του εμβρύου.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα καθόλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας εναντίον του εθνικιστικού κόματος Νομοθεσίας και Δικαιοσύνης (PiS) και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης.

Ομάδες ακροδεξιών που υποστηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου εμφανίστηκαν επίσης σε μικρές συγκεντρώσεις στη Βαρσοβία την Παρασκευή, και τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι η αστυνομία συγκρούστηκε μαζί τους για να κρατήσει μια ομάδα μακριά από τους διαδηλωτές.

Η αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία, Μάρτα Λέμπαρτ, είπε στους ακτιβιστές να αναφέρουν τυχόν επιθέσεις και να αντισταθούν σε κάθε απειλή δίωξης ή πρόστιμα. «Δεν κάνουμε τίποτα λάθος διαμαρτυρόμενοι και βγαίνοντας στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου.