Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 4ου Θεσσαλονίκη summit ανακοίνωσε πως η τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν το 60% των κόκκινων δανείων που αναμένεται να αφήσει πίσω του ο "Ηρακλής".

Κατά την ομιλία του ο κύριος Στουρνάρας είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η Ελλάδα θα αποδώσει καλύτερα από τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και ότι δεν συμφωνεί με την πρόβλεψη του ταμείου για την παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, και σε μία δήλωση που εντυπωσίασε, είπε πως θα πρέπει να ζητηθεί μείωση του Πρωτογενούς πλεονάσματος: "Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Eurogroup ότι αυτό πρέπει να γίνει, ότι αυτό είναι win-win αφού έτσι θα κερδίσουμε τόσο εμείς, όσο και οι δανειστές μας" είπε χαρακτηριστικά.

Και μετά τον “Ηρακλή” τι;

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια ο κύριος Στουρνάρας τόνισε :"Εχθές το βράδυ, μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών, καταλήξαμε σε μια στρατηγική για τις τράπεζες. Καταρχήν υπάρχει σημαντική βελτίωση. Οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια κατά 30 δισ. από το σημείο κορύφωσής τους. Οι Τράπεζες στην Ελλάδα "μολύνθηκαν" από το υψηλό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε το 2021-2022 να πλησιάσουμε το ποσοστό της ΕΕ. στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο "Ηρακλής" δεν αρκεί. Είναι ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ένα μικρό βήμα"

Με τον "Ηρακλή” καλύπτεται περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει ένα 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους. "Άπαξ και ο νόμος περάσει και οι τράπεζες αρχίσουν και τον χρησιμοποιούν, θα είναι η στιγμή να πάρουν μπροστά τα εναλλακτικά σχέδια για το υπόλοιπο 60%. Η ΤτΕ έχει καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο, αυτό το σχέδιο θα είναι το επόμενο βήμα, σε συνεννόηση βέβαια με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το οικοσύστημα, χρειάζεται ενοποίηση των κανόνων φερεγγυότητας. Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενοποίησης όλων των κανόνων φερεγγυότητας¨ Είπε επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς νομισματικού ταμείου η οποία προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2020 σε αντίθεση με την εκτίμηση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία προβλέπει 2,8 ο οποίος Στουρνάρας είπε ότι πρώτον το 2,3% δεν είναι μία αρνητική πρόβλεψη αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι Ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα και πως ακόμα και η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση οριακά. αυτό ήταν μία ένεση αναφορά για τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. σε συνέχεια των ανωτέρω ο κύριος Στουρνάρας είπε πως "Το πρόβλημα δεν είναι για το 2020, το πρόβλημα είναι για μετά, όπου το ΔΝΤ ρίχνει πολύ τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θεωρώ πως δεν έχει δίκιο Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ κάνει ορισμένα λάθη και ως προς τα δημοσιονομικά και ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης"

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην πρόβλεψη του ΔΝΤ αναφορικά με την παραγωγικότητα συνδυασμένη με το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε πως το βουνό του παραδοσιακά έχει μία συντηρητική προσέγγιση για το συγκεκριμένο θέμα για πολλές χώρες και όχι μόνο για την Ελλάδα καθώς θεωρεί πολύ σημαντική την γενικότερη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

"Δεν συμφωνώ με αυτό και νομίζω πως δεν συμφωνεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προβλέψεις αυτές. Αλίμονο αν μετά από τρία μνημόνια και τόσες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα επιταχυνθεί η παραγωγικότητα. Δεν συμμερίζομαι αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ" Ήταν η χαρακτηριστική του φράση

στη συνέχεια και σχολιάζοντας την επάρκεια Σε κεφάλαια των τραπεζών Ο κύριος Στουρνάρας τόνισε πως οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν κεφάλαια σε ποσότητα κοντά στον γενικότερο μέσο όρο της Ευρώπης Συνεπώς δεν αντιμετωπίζουν κάποιο άμεσο πρόβλημα σε αυτό το τομέα. Απεύθυνε πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα Σε ρύθμιση και αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων για εκείνα τις επιχειρήσεις οι οποίες θα αφαιρεθούν βιώσιμες. "Αν οι τράπεζες λύσουν το θέμα των NPLs και της αναβαλλόμενης φορολογίας, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, γιατί (οι επενδυτές) θα τις βλέπουν πλέον ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Καλός ο Ηρακλής, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας" είπε.