Aμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο το Oruc Reis και συνεχίζει να κινείται μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τις 10:00 το πρωί σήμερα, Τρίτη 20/10/2020, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται βορειοανατολικά.

Η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει όσο την προηγούμενη φορά που έφθασε περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη, αλλά το Πεντάγωνο επισημαίνει πως είναι ζήτημα μερικών μοιρών για να βρεθεί πιο κοντά από το αναμενόμενο.

Παρότι σε 2 ημέρες εκπνέει η παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis, ο Ερντογάν αφήνει να διαφανούν οι προθέσεις του να σύρει την ελληνική πλευρά σε ένα θερμό επεισόδιο και κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις του, με την "άδεια" των ευρωπαίων ηγετών που του έδωσαν πίστωση χρόνου μέχρι το Δεκέμβριο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει κοντά στο Καστελόριζο, ενώ με παράνομο χάρτη «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο – σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX – εκμηδενίζεται η δυνατότητα της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Οι κινήσεις του τουρκικού του ερευνητικού έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις, και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα είναι ότι δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κρίσης και την πολεμική αναμέτρηση.