Ο κορονοϊός και η έξαρση της πανδημίας, έφερε στη ζωή μας την έννοια της αναστολής σύμβασης εργασίας και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Πρόκειται για ένα «μοντέλο εργασίας» που θα αξιοποιηθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες επιβλήθηκε «λουκέτο» από τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, ή υπέστησαν καθίζηση τζίρου, για τον ίδιο λόγο.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά 45 ημερολογιακές ημέρες, ακριβέστερα την περίοδο από 15 Μαρτίου, έως και 30 Απριλίου 2020. Προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη, ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Στη περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει συμβάσεις εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες (παράλληλη απασχόληση), τότε για γίνει δικαιούχος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα πρέπει να γίνει αποδέκτης αναστολής σύμβασης, από όλους ανεξαιρέτως, τους εργοδότες του. Διαφορετικά δεν δικαιούται αποζημίωση ειδικού σκοπού…

Εάν γίνει αναστολή από όλους τους εργοδότες, τότε αρκεί στον εργαζόμενο να επιλέξει έναν απ’ αυτούς για να υποβάλλει την σχετική ηλεκτρονική αίτηση και να γίνει δεκτό το αίτημά του για καταβολή των 800 ευρώ.

Πρέπει να τονιστεί ότι, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού εξαιρούνται:

α) Εκείνοι που εργάζονται εξ αποστάσεως.

β) Το προσωπικό ασφαλείας.

γ) Εκείνοι που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, αναρρωτική, κανονική, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης, παρά μόνο αν «κόψουν» τη σχετική άδεια.

Διαδικασία:

Για τις κλειστές επιχειρήσεις οι εργοδότες, από 24-03-2020 έως 10-4-2020, ενώ για τις πληττόμενες από 24-3-2020 έως 20-4-2020, οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) Εργάνη στην οποία δηλώνουν:

) Η επιχείρησή τους έχει αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση κρατικής αρχής, ή ότι η επιχείρηση πλήττεται σημαντικά.

Β) Τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Γ) Τους παραιτηθέντες και απολυθέντες από 1-3 έως 20-03-2020.

Κατόπιν οφείλουν να κοινοποιήσουν τη δήλωση εγγράφως, ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους εργαζομένους.

ατόπιν οι εργαζόμενοι :

ΑΠΟ 1-4-2020 έως 10-04-2020 για τις κλειστές και έως 30-4-2020 για τις πληττόμενες, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr), στην οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:

) Τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης του εργοδότη (βρίσκεται ενσωματωμένο στην αίτηση του εργαζόμενου).

Β) Τα προσωπικά τους στοιχεία.

Γ) Το ΙΒΑΝ προσωπικού λογαριασμού τραπέζης.

Δ) Τα στοιχεία μίσθωσης και εκμισθωτή, ώστε να λάβουν την έκπτωση μισθώματος κύριας κατοικίας (μόνο για τους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή).

Όσοι εργοδότες δεν υποβάλουν την Υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται, κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Ειδικά οι εργοδότες πληττομένων επιχειρήσεων που δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, οφείλουν αυτούσιο το μισθό στους εργαζομένους τους.