Απορριπτική ως αβάσιμη ήταν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την αίτηση του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, σχετικά με το κάπνισμα στους χώρους εστίασης.

Το Σωματείο ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 15.11.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ κ.ά.) και προβλέφθηκαν πρόστιμα για τους παραβάτες.

ΣτΕ: Το μέτρο δεν είναι αντίθετο με άρθρα του Συντάγματος

Στην αίτησή του το Σωματείο υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν. Στην συνέχεια, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Σωματείου, επικαλούμενο και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απαγόρευση του καπνίσματος.