Ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ για τη χρήση γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, με σκοπό τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορονοϊού, κατατέθηκε από μεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Στην έρευνα συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας, όπως φαίνεται παρακάτω:

Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention)

Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Κέντρα Εξωτερικού

partment of Cardiovascular Medicine – Yale University, USA

πεύθυνος: Prof. Michael Cleman

Department of Cardiovascular Medicine, Humanitas Clinical and Research Institute, Rozzano, Milan, Italy

πεύθυνοι: Dr. Bernhard Reimers (Director), Prof. Giulio Stefanini

rdiology Department, Hospital Universitario y Politécnico La Fe

iversity of Valencia. Valencia (Spain)

Το ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο, εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, και θα αρχίσει άμεσα η κλινική μελέτη.

Σημειώνεται πως η μελέτη για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κοροναϊό έχουν ξεκινήσει και οι Καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει και σχετική μελέτη. Μένει λοιπόν να ερευνηθεί εάν η συγκεκριμένη ουσία θα συμβάλλει και πώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται πως η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και άλλες μοναδικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και άλλες.

Δευτεραίος: Έχουμε ενδείξεις και ελπίδες για αποδείξεις

«Αν δει κανείς την ερευνητική ομάδα θα δει ότι αποτελείται από 48 συναδέλφους και δείχνει ότι η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε την χαρά την ομάδα μας να την στελεχώνουν επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου. Δεν είμαι ο ειδικός και δεν θα έμπαινα σε αυτό το μονοπάτι. Δεν μιλάμε για ένα απλό φάρμακο αλλά για ένα φάρμακο πάμφθηνο που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα το αποκαλούμενο και φάρμακο του φτωχού.

Πριν από 10 χρόνια ανασύραμε το φάρμακο αυτό από άλλες παθήσεις και τολμήσαμε να το δοκιμάσουμε στην καρδιά. Αν στην υπάρχουσα θεραπεία προσθέσουμε και την ουσία αυτή με άγνωστες και γνωστές ιδιότητες μπορεί κάτι να γίνει. Η δική μας ομάδα εκτιμά ότι τις πρώτες ενδείξεις θα τις έχουμε σε έναν μήνα. Στον Καναδά τρέχει μια μελέτη που έχει συμπεριλάβει 6.000 ασθενείς. Αυτό δείχνει ότι και άλλοι συνάδελφοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες και ελπίδες. Ήδη έχει εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενδείξεις και ελπίδες για αποδείξεις», είπε ο κ. Δευτεραίος μιλώντας στο Mega.