Οι κάτοικοι της Αχαΐας και της ευρύτερης περιφέρειας αποκτούν πρόσβαση σ΄ένα ακόμα τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας - εκτός από του ΕΟΔΥ - που μπορούν να απευθύνονται στην περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων που παραπέμπουν στον Κορονοϊο και στη λήψη οδηγιών για το τι θα πρέπει να πράξουν. Ο αριθμός είναι 2610-999955 -53.

Αυτό έγινε γνωστό μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τον Κορονοϊό, που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με τη συμμετοχή λοιμωξιολογών και επιστημόνων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου, εκτός από Ιατρούς, παρόντες ήταν και πολίτες που αφου πληροφορήθηκαν για τα μέτρα πρόληψης και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού, απεύθυναν ερωτήσεις στους ειδικούς. Για το θέμα μίλησαν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου και ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της ομάδας "κρούσης" για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο κρούσμα κορονοϊού. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα, δεν είναι ενδογενή περιστατικά αλλά προερχόμενο από ταξιδιώτες του εξωτερικού. Το 90% των περιπτώσεων είναι ήπιες.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως το εμβόλιο της γρίπης και λήψη tamiflu δεν προσφέρουν προστασία από τον κορονοϊό. Μάλιστα αναφέρθηκε πως πρόκειται για εξελισσόμενο ιό και πιθανότατα θα καταγραφεί νέα έξαρση τον προσεχή Οκτώβριο.

Για ακόμα μια φορά τονίστηκ η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του μέχρι και ένα τέταρτο μετά από στενή επαφή (1 μέτρο) με νοσούντα.

Αναφορικά με τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης του Κορονοϊού, οι ειδικοί επεσήμαναν πως έχει διαπιστωθεί πως ο ιός παραμένει στην επιφανει για τρεις ημέρες, κατά συνέπεια δεν υπάρχει φόβος για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με επιστήμονες που υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες υγείας, στο Αίγιο, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα και στο Μεσολόγγι.