Ο διάλογος που άνοιξε με τους μαθητές τους σχετικά με τη συζήτηση γύρω από τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, ο 47χρονος καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, Σαμουέλ Πατί, ήταν η αιτία για φρικτό θάνατό του.

Ο άτυχος καθηγητής μάλιστα, πριν από δέκα μέρες και πρωτού δείξει στους μαθητές του τα επίμαχα σκίτσα που είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, είχε προσκαλέσει τους μουσουλμάνους μαθητές του να βγουν έξω από την τάξη, δήλωσε στο Reuters ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή.

Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους, οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία, πόσο μάλλον το, σύμφωνα με μαρτυρίες, σκίτσο που απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ να σκύβει έχοντας ένα αστέρι στους γλουτούς του και τη λεζάντα που το συνόδευε: «ένα αστέρι γεννιέται».

ετά το περιστατικό ο καθηγητής είχε δεχτεί πολλά παράπονα και απειλές από εξοργισμένους γονείς μαθητών, αφού όπως αναφέρει η Daily Mail, μια μαθήτρια έμεινε στην τάξη και στη συνέχεια διηγήθηκε το περιστατικό στους γονείς της.

ι γονείς διαμαρτυρήθηκαν και εγγράφως κατά του καθηγητή και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πατί, το διευθυντή του σχολείου και ένα στέλεχος της διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Ένας από αυτούς μάλιστα είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Twitter όπου ενημέρωνε για το συμβάν και καλούσε την κοινότητα να διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του καθηγητή.

[embed]https://youtu.be/lfKqqkCyY6c[/embed]

Ο 18χρονος δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών 600 μέτρα μακριά από στο σημείο όπου βρέθηκε αποκεφαλισμένος ο καθηγητής, καθώς αρνήθηκε να πετάξει τα όπλα του και απειλούσε τους αστυνομικούς.

Για τη δολοφονία του καθηγητή, εννέα άνθρωποι κρατούνται ως συνεργοί, μεταξύ των οποίων και γονείς ενός μαθητή του.