Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Δυστυχώς, το δεύτερο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση», είπε.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, Αθήνα και Θεσσαλονίκη διατηρούν τα θλιβερά πρωτεία των κρουσμάτων, με 492 και 491 κρούσματα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και υπερδιπλασιασμό στο μέσο ημερήσιο αριθμό των ανθρώπων που χάνονται.

«Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η υψηλή διασπορά του ιού. Στο χέρι μας είναι να μειώσουμε το ιικό φορτίο», είπε.

Για τη χρήση της μάσκας
Πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση, να περικόψουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι για αρκετούς μήνες. Η μάσκα μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Για τα παιδιά και το κλείσιμο των σχολείων
Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, τα παιδιά περνούν ηπιότερα την ασθένεια σε περίπτωση που νοσήσουν. Στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες.

Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων είναι μονόδρομος, για να περιοριστεί δραστικά η κινητικότητα του πληθυσμού που δημιουργούν τα ανοικτά σχολεία (γονείς, μετακίνηση με ΜΜΜ κλπ.).

«Από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα»
Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, «ελπίζουμε με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ότι από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε, και να δούμε μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».

Μαγιορκίνης: Η πλειοψηφία των διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως για πρώτη φορά, την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν πάνω από 10.000 άνθρωποι μέσα σε μία ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα, η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα.

«Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως δυνατότητα για παρέκκλιση απο τα αυστηρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες για αυστηρό περιορισμό των κοινωνικών επαφών στις απολύτως απαραίτητες και καθημερινές.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ενημέρωση πραγματοποιείται χωρίς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν παρίσταται στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, καθώς την ίδια ώρα θα συμμετέχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του της ΕΕ στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU). Ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετέχει κανονικά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Σκέψεις για παράταση, αλλά και πιο σκληρό lockdown
Τα απογοητευτικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, αποτυπώνουν τη σκληρή εικόνα της επιδημίας στη χώρα.

Η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος στη βόρεια Ελλάδα -όπου την περασμένη Παρασκευή η πληρότητα των Εντατικών με ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έφθασε το 93%- και η «ισορροπία του τρόμου» που επικρατεί στην Αττική, με το επιδημικό κύμα να ασκεί μεγάλη πίεση στο λεκανοπέδιο, αποτελούν δύο κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχιση της πορείας της χώρας, στους οποίους επικεντρώνονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.

Ο χρονικός ορίζοντας της 30ής Νοεμβρίου που είχε τεθεί ως χρόνος άρσης του δεύτερου lockdown, δεν είναι πια άμεσα ορατός -η άρση του απαγορευτικού απομακρύνεται κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.

Η ραγδαία εξέλιξη της επιδημίας και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας δεν αφήνουν ιδιαίτερο περιθώριο στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποτιμήσουν το σαφώς ηπιότερο, σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου, απαγορευτικό, που εφαρμόστηκε πριν από οκτώ ημέρες, αλλά οδηγούν σε ενισχυμένο lockdown.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Η εφαρμογή καθολικού και πλήρους απαγορευτικού (lockdown), ανάλογου με εκείνου που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από εννέα μήνες, παραμένει ανοιχτή για την κυβέρνηση, ενώ έντονα ακούγεται τον τελευταίο καιρό και το lockdown…σε επεισόδια και με συγκεκριμένο διάστημα ισχύος 15 ημερών ώστε να προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να παίρνουν τις απαραίτητες ανάσες.