Την παράταση της αναστολής για το click away για το λιανεμπόριο όπως και για τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων η συσκέψη της οποία είναι σε εξέλιξη. Πρότασή τους είναι η αναβολή για μεταγενέστερη ημερομηνία μέχρι να αποτυπωθεί στον αριθμό των κρουσμάτων η επίδραση της κινητικότητας κατά την περίοδο των εορτών.

Σημειώνεται ότι τη λειτουργία του click away πρότειναν οι αρμόδιοι υπουργοί, ωστόσο η κινητικότητα των εορτών φαίνεται πως προβλημάτισε ιδιαιτέρως τους ειδικούς που κρίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει παράλληλα με το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι προέχει η δημόσια υγεία και η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να γίνει όταν εκείνοι το κρίνουν. Υπενθύμισε ταυτόχρονα όμως ότι τη Δευτέρα ξεκινούν και οι εκπτώσεις που δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας και παραλαβής των προϊόντων.

Ξεκίνησαν τα μαθήματα σε Γυμνάσια-Λύκεια

Εξ αποστάσεως ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τα μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει και να αποφανθεί για το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει την επαναλειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής δια ζώσης, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών. Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη εισηγήθηκαν άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία ανέλαβαν υπηρεσία από σήμερα.

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων βέβαια δεν ήταν ομόφωνη, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τη διασπρά του ιού στους μαθητές.

Σήμερα ξεκινούν επίσης τα πρώτα τεστ τεστ ανίχνευσης για κορωνοϊό στους εκπαιδευτικούς. Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να εξεταστούν μπορούν να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους στην πλατφόρμα https://edu.testing.gov.gr. Η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr) και ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και ιδίως την Γ' Λυκείου οι αποφάσεις αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφορικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και ιδίως την Γ' Λυκείου οι αποφάσεις αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, δήλωσε νωρίτερα στο Mega: «Η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως όλοι μας, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού. Επειδή αυτά τα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση γιατί πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να θέλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε. Αποφασίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ. Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για την Γ’ Λυκείου. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα».