Τρία είναι τα σενάρια για την ημερομηνία άρσης του lockdown, με το πρώτο που ήθελε την 7η Δεκεμβρίου ημέρα ανοίγματος της οικονομίας να έχει ήδη απορριφθεί ήδη.

Το άνοιγμα των σχολείων στης 7 Δεκεμβρίου επρόκειτο να σημάνει την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος, όμως το σενάριο αυτό πλέον δεν υφίσταται.

Οι εκτιμήσεις πλέον κατευθύνονται στην 14η Δεκεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει σιγά σιγά η οικονομία να ανοίγει, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ως πιθανότερη  ημερομηνία, την 21η του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδημιολόγων, την τελευταίτα βδομάδα τα κρούσματα παρουσίασαν μείωση κατά 30% στην Αττική και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις είναι οι παράμετροι που θα λάβουν υπόψη τους οι επιστήμονες για να εισηγηθούν την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Τα στοιχεία που θα κρίνουν το lockdown θα είναι:

  • Ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες,
  • Το ισοζύγιο των εισαγωγών και εξαγωγών από νοσοκομεία και
  • Η πορεία του αριθμού διασωληνωμένων.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι καθημερινές. Τα στοιχεί έχουν πέσει στο τραπέζι και είναι κοινός τόπος μεταξύ των επιστημόνων η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι έχουμε μάθει μέχρι σήμερα, και η άποψη ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν πρέπει να επιτραπούν υπερέχει.

Στο τέλος της εβδομάδας το μήνυμα του πρωθυπουργού
Την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες.

Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο της παράτασης του lockdown, ούτε έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, κάτι που αναμένεται να συμβεί στη τέλη της εβδομάδας.