Κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, η οποία έγινε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παραθυράκια.

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου. Γι' αυτό και νομοθετήσαμε ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και "παραθυράκια". Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Από όλους τους πολίτες για όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά .

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως ο αντικαπνιστικός νόμος έχει τέσσερις βασικούς άξονες και στόχους:

Προτροπή της πρόληψης  και αποτροπή έναρξης του καπνίσματος, ειδικά στα νεότερα παιδιά από 15 ετών και  άνω

Υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος

Προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα

Έλεγχος για τα θέματα που αφορούν τα νέα προϊόντα καπνού

«Όλοι μας στο υπουργείο Υγείας εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, όχι απλά για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά για έναν εθνικό στόχο υγείας. Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Ο πρώτος στόχος για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι να είμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία. Με πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις μας.

span>Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και δεν αποκλείουμε κανέναν» είπε ο υπουργός

«Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει. Και αυτό είναι η υγεία», είπε ο κ. Κικίλιας στο τέλος της ομιλίας του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη γραμμή 1142 στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου να λαμβάνουν ενημέρωση για τις διατάξεις του και υποστήριξη φυσικά για τη διακοπή του καπνίσματος