Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας με τον Ηλία Μόσιαλο να εξηγεί από ποιες χώρες ο κίνδυνος της διασποράς είναι εξαιρετικά μικρός.

Η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού από επισκέπτες που προέρχονται από χώρες όπου η πανδημία έχει ελεγχθεί, είναι ελάχιστη, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν την πανδημία σε συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Interamerican που συμμετείχε χορηγικά στην εκδήλωση, ο κ. Μόσιαλος συνόψισε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αναφέροντας ότι σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η θνητότητα εξ αιτίας του νέου κορονοϊού κυμαίνεται από 0,6% έως 1,2% έναντι της εποχικής γρίπης, όπου τα ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 0,2% και τα οποία στην πράξη είναι ακόμη μικρότερα λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού. Αναφορικά με την ανάπτυξη εμβολίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα η επιστημονική έρευνα θα καρποφορήσει, καθώς έχουν αναπτυχθεί περί τις 150 πρωτοβουλίες, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στην τρίτη φάση και 15 στη δεύτερη φάση.