Πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα: φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια φαίνεται πως αναλαμβάνει η Κυβέρνση.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα ειδικά εκπαιδευμένο, που θα εδρεύει στις σχολές, και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ, και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Δεύτερο είναι η αναβάθμιση των συνολικών μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων σε όλα τα επίπεδα, από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

"Εννοείται" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, "πως μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση."