Tα φώτα του θέλησε να μας δώσει με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, αναφορικά με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech.

Δείτε την ανάρτησή του με προσοχή:

Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech

? εμβόλιο βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη από τη νόσο COVID-19 σε συμμετέχοντες χωρίς ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης SARS-CoV-2 σε αυτή την πρώτη ενδιάμεση ανάλυση.

λλά να τονίσω εδώ κάποια σημαντικά σημεία.

? δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο θα προλαμβάνει τις πολύ βαριές περιπτώσεις της νόσου (το ποσοστό των νοσούντων δηλαδή που τώρα χρειάζεται νοσοκομειακή υποστήριξη),

? δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα εμποδίζει την διασπορά της νόσου (δηλαδή από αυτούς που το έχουν κάνει προς αυτούς που δεν το έχουν κάνει)

? δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια ανόσιας (δηλαδή αν χρειάζεται να κάνουμε ετήσιο εμβόλιο ή σε άλλα τακτά χρονικά διαστήματα).

πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις. Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω

? της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού

? της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες

? των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές

? της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων - πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).