Η πανδημία του κορονοϊού έγινε ασήκωτο φορτίο για την Ιταλία, με τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από ασθενείς και να επιβάλλεται ένα καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

κτός αυτού όμως, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν περισσότερο για το εμφανές υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνούν το σύνολο αυτών που αναφέρθηκαν στην Κίνα.

Από τους 41.035 ανθρώπους που επιβεβαιωμένα νόσησαν από κορονοϊό στην Ιταλία, έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα 3.405 - αύξηση 427 τις τελευταίες 24 ώρες.

ντιθέτωως, η Κίνα εμφανίζει σχεδόν διπλάσιες περιπτώσεις, 81.155 νοσούντων, αλλά 3.245 θανάτους.

 

https://youtu.be/_suhYeWEcJg

 

Με πολύ  απλοϊκή σκέψη και όρους, αυτό σημαίνει ότι περίπου το 8% των επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό έχουν πεθάνει στην Ιταλία, σε σύγκριση με το 4% στην Κίνα.

ε αυτό το μέτρο σύγκρισης, η Γερμανία, η οποία έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 13.000 κρούσματα και 42 θανάτους, έχει ποσοστό θνησιμότητας μόλις 0,3%.

Γιατί λοιπόν αυτή η διαφορά;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Walter Ricciardi, επιστημονικό σύμβουλο του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας είναι πολύ υψηλότερο λόγω των δημογραφικών δεδομένων - η Ιταλία κατέχει τη δεύτερη θέση με το γηραιότερο πληθυσμό παγκοσμίως - και λόγω τη μεθοδολογία με την οποία τα νοσοκομεία καταγράφουν τους θανάτους.

"Η ηλικία των ασθενών μας στα νοσοκομεία είναι σημαντικά μεγαλύτερη - ο μέσος όρος είναι τα 67 έτη, ενώ στην Κίνα ήταν 46" λέει ο καθηγητής Ricciardi.

?τσι ουσιαστικά η ηλικιακή κατανομή των ασθενών μας είναι ουσιαστικά συμπιεσμένη σε μια μεγαλύτερη ηλικία και αυτό είναι σημαντικό για την αύξηση της θνησιμότητας."

Μια μελέτη στο JAMA αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% λοιμώξεων και το 87% των θανάτων στη χώρα αφορούν ασθενείς άνω των 70 ετών.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι πιθανό να χρειασθεί ιδιαίτερη νοσοκομειακή περίθαλψη - περιλαμβανομένου του 80% των ατόμων των ετών- με αποτέλεσμα να ασκείται τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Ricciardi πρόσθεσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας μπορεί να φαίνεται υψηλό λόγω του ότι οι γιατροί καταγράφουν τους θανάτους.

«Ο τρόπος με τον οποίο κωδικοποιούμε τους θανάτους στη χώρα μας είναι απολύτως ορθολογικός και αληθής, υπό την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία με τον κορονοϊό θεωρούνται ότι πεθαίνουν από τον κορονοϊό.

"Σχετικά με την επανεκτίμηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μόνο το 12% των πιστοποιητικών θανάτου έδειξε άμεση αιτιότητα από τους κορονοϊούς, ενώ το 88% των αποβιώσαντων ασθενών είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα - πολλοί είχαν δύο ή τρεις" αναφέρει.

Το σκεπτικισμό τους σχετικά με τα διαθέσιμα δεδομένα εξέφρασαν όμως και άλλοι εμπειρογνώμονες.

Martin McKee, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, λέει ότι δεν έχουμε ακόμα ικανοποιητικές ένδειξεις για το πόσα ασυμπτωματικά κρούσματα υπάρχουν. Εάν οι περαιτέρω έλεγχοι εντοπίσουν περισσότερες ασυμπτωματικές περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί, το ποσοστό θνησιμότητας θα μειωθεί.

"Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια σύγκριση σε όλη την Ευρώπη", αναφέρει. «Δεν ελέγχουμε όλα τα κρούσματα, ούτε τίθενται όλοι οι ασθενείς σε παρακολούθηση, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσοι ασυμπτωματικοί ασθενείς το ξεπερνούν χωρίς να αντιληφθούν ότι πάσχουν».

Ο καθηγητής McKee προσθέτει ότι τα τεστ δεν γίνονται συστηματικά σε ολόκληρη την ήπειρο.

?τη Γερμανία, η επιδημιολογική παρακολούθηση είναι περισσότερο πρόκληση - απλώς και μόνο λόγω της πολυπλοκότητας ενός ομοσπονδιακού κράτος, επειδή η δημόσια υγεία συστηματοποιείται σε κλειστό τοπικό επίπεδο. "

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στα ποσοστά θνησιμότητας της Ιταλίας, λένε οι ειδικοί. Αυτό περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό καπνίσματος και ρύπανσης - η πλειοψηφία των θανάτων εντοπίζεται στη βόρεια περιοχή της περιφέρειας της Λομβαρδίας, η οποία είναι γνωστή για την κακή ποιότητα του αέρα.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μονάδες του συστήματος υγείας της Ιταλίας έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με κορονοϊό και αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση.

"Οι γιατροί στην Ιταλία δεν ασχολούνταν με το να περιθάλψουν έναν ή δύο ασθενείς  .. αλλά μέχρι 1.200», λέει ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

trong>"Το γεγονός ότι σώζονται τόσοι πολλοί είναι ένα μικρό θαύμα από μόνο του."

Αυτή η πίεση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί και πρέπει να απομονωθούν - ήδη, 2.000 από αυτούς έχουν μολυνθεία από τον ιό.

"Με βάση την εμπειρία της Ιταλίας, υπάρχει πραγματική ανησυχία για το Ηνωμένο Βασίλειο", προσθέτει ο καθηγητής McKee.

?ε σύγκριση με σχεδόν κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε σχετική έλλειψη ανεμιστήρων και ιατρικού προσωπικού."

 

https://www.telegraph.co.uk/