Μία νέα Ευρώπη, με περισσότερη αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, τονίζει σε συνέντευξή του για τα δύο χρόνια κορoνοϊού, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ακαδημαϊκός συντονιστής του MBA - Υγεία του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της σοβαρής και πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η οποία άλλαξε τις ισορροπίες όλου του κόσμου, ο καθηγητής Υφαντόπουλος αναφέρεται στα διδάγματα της πανδημίας τόσο για τον ίδιο, όπως και για όλους τους πολίτες, εξηγώντας τι αξίζει να κρατήσουμε ως κτήμα μας από την περιπέτεια αυτή. Μιλάει για τις μεγάλες ανισότητες, τους αποκλεισμούς και τις έντονες κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις που έφερε η πανδημία και ο εγκλεισμός, για το social symviosis που στερηθήκαμε, αλλά και για το γεγονός ότι ο κορονοϊός μας αφαίρεσε 3,5 χρόνια ζωής.

Επισημαίνει ακόμα ότι η μεγάλη επένδυση της κρίσης, πρέπει να είναι η κοινωνική αφύπνιση και ότι το κρυφό παγόβουνο της πανδημίας, είναι η ψυχική νόσος, το άγχος και η κατάθλιψη, που ήδη ελλοχεύουν, ως μία δεύτερη πανδημία μέσα στην πανδημία.

Ακόμη, ο καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος αναφέρεται στην προσωπική του εμπειρία, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με τον ιό, αφού νόσησε στο πρώτο πανδημικό κύμα. Μία εμπειρία ζωής, από την οποία βγήκε σοφότερος και με περισσότερη γενναιότητα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως μέσα από την περιπέτεια αυτή, είχε την ευκαιρία να ζήσει βιωματικά πλέον τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Υφαντόπουλου στη Νατάσσα Σπαγαδώρου:

mbed]https://www.youtube.com/watch?v=IqBF77aoDLQ[/embed]

 

πηγή cnn.gr