Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Φολεγάνδρου, ενώ η 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει πως πρόκειται για το χειρότερο ναυάγιο φέτος στο Αιγαίο.

strong>

α υπενθυμίσουμε ότι χθες, Τετάρτη 22/12, μηχανοκίνητο σκάφος στο οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαιναν 50 άτομα, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Φολεγάνδρου.

Εκτός από τους 12 αλλοδαπούς που πρόλαβαν και επιβιβάστηκαν σε μικρή βοηθητική βάρκα του σκάφους και διασώθηκαν από το Λιμενικό, κανείς άλλος από τους επιβαίνοντες δεν ανασύρθηκε ζωντανός.

Μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες από τα πλωτά που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχαν περισυλλεγεί οι σοροί τριών ανδρών, με τις ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων να έχουν εξανεμιστεί ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Τη θλίψη της για το ναυάγιο κοντά στη Φολέγανδρο εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διεθνής Οργανισμός αναφέρει ότι «αν και η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζεται, υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα βρεθούν άλλοι επιζώντες» και κάνει λόγο ίσως «για το χειρότερο ναυάγιο που έχει γίνει φέτος στο Αιγαίο».

«Το ναυάγιο αυτό είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση για το ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιχειρούν ριψοκίνδυνα ταξίδια, αναζητώντας ασφάλεια», σημειώνει ο Αντριάνο Σιλβέστρι, βοηθός αντιπρόσωπος για θέματα προστασίας του Οργανισμού στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων, μέσω της καθιέρωσης νόμιμων και ασφαλών εναλλακτικών οδών, που θα απέτρεπαν τους ανθρώπους από το να καταφεύγουν σε διακινητές», προσθέτει.