Αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβάλλοντας τον περιορισμό μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα από την προσεχή Παρασκευή (13/11) και από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, στις απολύτως αναγκαίες.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, οι μετακινήσεις περιορίζονται στις «απολύτως αναγκαίες», σημειώνοντας ενδεικτικά:

*Για λόγους εργασίας,

?γείας

?αι συνοδείας κατοικίδιων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Τι SMS θα πρέπει να στέλνουν οι πολίτες

ατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (SMS με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (SMS με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

«Άρα, μετά τις 9:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (SMS με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικίδιου πλησίον της οικίας μας με SMS με κωδικό 6», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Διευκρινίσεις για την ατομική άθληση

ε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά στην άθληση, προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

σον αφορά την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Τι ισχύει με take away και delivery

ύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, με τα νέα πιο αυστηρά μέτρα, το take away θα ισχύει μέχρι τις 8:30 το βράδυ, ενώ τα delivery θα λειτουργούν κανονικά, ακόμη και μετά τις 21:00.

«Ενας εργαζόμενος, για παράδειγμα, που πηγαίνει στη δουλειά του θα μπορεί να πάρει take away ένα σουβλάκι, δεν θα μπορεί όμως να βγει με αυτόν τον σκοπό και μόνο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι

ναλυτικότερα, από την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να μετακινηθείτε από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 πρέπει: