Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του για το εάν η Αγια Σοφια θα μετατραπεί εκ νέου σε τέμενος ή θα παραμείνει μουσείο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Πρόβλημα θεωρείται για την Τουρκία η παρέμβαση του ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ο αμερικανός υπουργός κάλετε την τουρκία να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς.

Στα πλαίσια της πρόκλησης την οποία διατηρεί η τουρκική ηγεσία, ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουλμούς, επιτέθηκε στον αμερικάνό αξιωματούχο μέσω twitter: «Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό».

 

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">The sole decision-making authority about the status of Hagia Sophia, a matter of Turkey’s national sovereignty, is only belong to Turkey.

do not need anyone’s call or recommendation on our own affairs.

? Numan KURTULMUŞ (@NumanKurtulmus) July 1, 2020

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">We urge the Government of Turkey to continue to maintain the Hagia Sophia as a museum, as an exemplar of its commitment to respect Turkey’s diverse faith traditions and history, and to ensure it remains accessible to all.

? Secretary Pompeo (@SecPompeo) July 1, 2020

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Φυσικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήρε σαφέστατη θέση ενάντια στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμία, ακριβώς μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εχθές στο Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι ο ναός της του Θεού Σοφίας είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού.«Εν τη εννοία ταύτη, ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλην ευθύνην και την υψίστην τιμήν να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου» ανέφερε.

Έκανε ταυτόχρονα και μία ιδιαίτερα σημαντική εκτίμηση ότι «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».