Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης*

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επενδυτικό προσκλητήριο απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ενόψει της επίσκεψής του στη διεθνή έκθεση China International Import Expo στη Σαγκάη. Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για να τονώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο προαναφερόμενο Κινεζικό με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαγκάη για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019,ότι «Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία» και πως η Ελλάδα λειτουργεί ως μια γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Aπό την άλλη είδαμε τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Νέα Υόρκη, να συνομιλεί επιχειρηματίες ιδίως ελληνοαμερικάνους και να τους δίνει κίνητρα να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας υποσχόμενος ασφαλές φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον για τη θεμελίωση των επενδύσεων τους. Η χορήγηση visa είναι ένα τέτοιο λχ κίνητρο. Γιατί όμως όλες αυτές οι ενέργειες του έλληνα πρωθυπουργού και αρκετών επιτυχημένων υπουργών τη δεδομένη χρονική στιγμή, που το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα

σταθές και ριψοκίνδυνο για επενδύσεις παγκοσμίως;

Γιατί πολύ απλά η Ελλάδα απειλείται από μια τεράστια απειλή που αν τυχόν δεν πολεμηθεί άμεσα τότε οι συνέπειες για τη χώρα μας θα είναι ολέθριες και ανυπολόγιστες. Μα φυσικά ο λόγος για το δημογραφικό!!!

Είναι γεγονός, πως είμαστε μία χώρα γερόντων. Δεν γεννάμε για την κυριολεξία με αποτέλεσμα να βιώνουμε δυστυχώς το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Όχι μόνο δεν γεννάμε, αλλά κάθε χρόνο φεύγουν για το εξωτερικό χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να ανεύρουν εργασία και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όλοι στην οικογένεια τους έχουν λχ έναν γιατρό, έναν οικονομολόγο κλπ που εγκατέλειψε την οικογένεια του για την ανεύρεση μιας καλύτερης ζωής στο εξωτερικό.

Φυσικά και ο γράφων δεν αποτελεί εξαίρεση μιας και η ξαδέρφη του ζεί και εργάζεται μόνιμα στην Ελβετία ως γιατρός. Το καλύτερο έμψυχο δυναμικό της χώρας, που δεν θέλει να μπει στο δημόσιο ή να ασχοληθεί με τις ψεύτικες πελατειακές σχέσεις των κομμάτων, ήτοι να παρακαλάει τους βουλευτές ή τους τοπικούς άρχοντες κάπου να τον διορίσουν, μεταναστεύει στο εξωτερικό. Έχουμε άραγε αναλογισθεί πόσα χάνουμε ως έθνος όταν διώχνουμε τα καλύτερα μας μυαλά; Αν σε αυτό προσθέσουμε και το τεράστιο

ήτημα των προσφύγων τότε το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Όλα αυτά τα ξέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός που φαίνεται ότι έχει έρθει αποφασισμένος να τα αντιμετωπίσει. Είναι δυνατόν να μην ξέρει, ότι στο εξωτερικό ζουν χιλιάδες έλληνες επιστήμονες και μη;

Γι αυτό τρέχει εσπευσμένα και πρέπει να τρέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξωτερικό. Για να ανεύρει επιχειρηματίες, οι οποίοι θα επενδύσουν τα σεβαστά τους κεφάλαια στη χώρα και θα ανοίξουν προοπτικές για τους νέου, για τη χώρα. Γι' αυτό πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα που να βοηθούν τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται με

ισοδηματικά θέλω να πιστεύω κριτήρια από Γενάρη είναι η αρχή. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να δημιουργηθεί και η υποδομή εκείνη πχ δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί και άλλα συναφή μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες και να φύγουν από τους γονείς τους.

Δυστυχώς όταν εξαφανίζεται από ένα κράτος ο πιο παραγωγικός ιστός του, που είναι η νεολαία τότε δεν μιλάμε για πτώχευση, αλλά για αφανισμό μιας χώρας. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έλαχε δυστυχώς ο κλήρος να κληρονομήσει τα λάθη και τις αστοχίες των προκατόχων του και να πρέπει τώρα αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το πρόβλημα, που εξελίσσεται σε μάστιγα για τη χώρα.

Θα τα καταφέρει;

Αν ναι τότε θα μιλάμε για έναν ηγέτη αντάξιο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κων/νου Καραμανλή, που άλλαξαν την μοίρα

υτού του τόπου. Ευχής έργο για τη χώρα να τα καταφέρει, γιατί αποτυχία πλέον δεν χωρεί για τη χώρα, για το έθνος…

*Ο κ. Αλέξανδρος Κριτσίκης είναι δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ νομικής, πτυχιούχος κοινωνικών σπουδών και μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ.