Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

Μετά και τις χτεσινες δηλώσεις του Ζόραν Ζαεφ οπου αμφισβητεί και ο ίδιος τη συμφωνία που υπέγραψε λόγω της άρνησης της Γαλλίας για έναρξη των διαπραγματεύσεων για είσοδο στην ΕΕ και μετά τις εκπεφρασμένες θέσεις του εθνικιστικού VMRO ότι θα ακυρώσει την Συμφωνία όλα είναι στον αέρα.

Πως αισθάνονται τώρα οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας τών Πρεσπών Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Κοτζιάς και ο συνεργάτης τους Πάνος Καμμένος;

Οι Σκοπιανοί πήραν ότι χρειάζονταν δηλαδή την είσοδο στο ΝΑΤΟ και τώρα μετά την άρνηση της Γαλλίας για είσοδο στην ΕΕ , αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη Συμφωνία και θέλουν να την καταργήσουν αφού έχουν είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ χωρίς να χρειάζεται να υποστούν θυσίες ούτε στον αλυτρωτισμό , ούτε με τη γλώσσα και την εθνότητα τα διαβατήρια , τις αλλαγές στα βιβλία και όσες άλλες υποχρεώσεις περιλαμβάνει η συμφωνία.

άρνηση ένταξης αποτελεί το νομικό πάτημα καί η εξασφάλιση για τους Σκοπιανούς δίνοντας τους το δικαίωμα για ύπνωση της συμφωνίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αυτήν μέχρι να την έναρξη διαπραγματεύσεων εισδοχής στην ΕΕ.

Με λίγα λόγια εκεί που μας πήραν και το βόδι βρεθήκαμε να χρωστάμε κιόλας και να είμαστε εμείς αυτοί που παρακαλούν τη συνέχιση της συμφωνίας δεχόμενοι ουσιαστικά τους εκβιασμούς της άλλης πλευράς .

εργαλειοποιηση της Συμφωνίας γίνεται από τον Ζαεφ και για εκλογικούς σκοπούς και για εσωτερικούς λόγους.

νώ υποτίθεται το θέμα είχε κλείσει φαίνεται ότι πάμε ξανά από την αρχή και με τη χώρα μας να έπεται και να σύρεται από τα γεγονότα χωρίς η ίδια να μπορεί να διαμορφώσει πολιτική περιμένοντας τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

ίναι σίγουρο ότι ο Ζαεφ αυτή τη στιγμή θα προσπαθήσει να εκβιάσει την Ευρώπη μιλώντας για αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και την πιθανή δημιουργία αστάθειας και την αναζωπύρωση

θνικιστικού κλίματος .

Σίγουρα ευρισκόμενος σε δεινή θέση θα παίξει όλα τα χαρτιά του χωρίς να ξεχνάμε την εθνικιστική αντιπολίτευση και τον ρόλο που μπορεί να έχει την επόμενη μέρα , ωστόσο η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να αφήσει όλο το γήπεδο ανοιχτό αφήνοντας τους Σκοπιανούς να παίζουν μόνοι τους , ασχέτως των λαθών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το βέτο των τριών χωρών Γαλλίας , Ολλανδίας Δανιας για είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ υπήρξε μια καλή δικαιολογία υπαναχώρησης για τους Σκοπιανούς που όμως δείχνει και τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε η Ελληνική πλευρά που δεν είχε προβλέψει την άρνηση κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών για την είσοδο χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια θεωρώντας ανέτοιμες αυτές τις χώρες και πόσο αυτή η άρνηση θα επηρέαζε το σύνολο της Συμφωνίας.

Οι ενστάσεις όμως για αυτές τις χώρες προϋπήρχαν της συμφωνίας τών Πρεσπών και θα έπρεπε η Ελληνική διπλωματία και ο Υπουργός των εξωτερικών Ν. Κοτζιάς να τις είχε λάβει υπόψη της .

Η βιασύνη όμως να εξετελεσει την αποστολή της και να κάνει αυτό που της προσταζαν » οι σύμμαχοι » και εντολεις της ταυτόχρονα έφεραν αυτήν την αβλεψία από πλευρά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , που επέτρεπε στα Σκόπια να συνδέουν την υλοποίηση προαπαιτουμενων και καλυψη κεφαλαίων της συμφωνίας τα με την είσοδο στην ΕΕ.

Από πλευράς μας δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και καμία ασφαλιστική δικλείδα που θα ανάγκαζε τα Σκόπια να εφαρμόσουν την συμφωνια ακόμα και αν δε γινόταν δεκτα στην Ε Ε .

Έτσι δικαιώνονται όλοι αυτοί από την Ελληνική πλευρά και περισσότερο από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την αρχή μιλούσε για μια κακή συμφωνια η οποία όπως φάνηκε από την πρώτη δυσκολία ότι βρίσκεται στον αέρα.

Από ότι όλοι γνωρίζουμε ακόμη και σε ένα συμβόλαιο για κινητό τηλέφωνο διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα γιατί συνήθως εκεί βρίσκεται και η παγίδα , η Ελληνική διπλωματία που θα έπρεπε να γνωρίζει αυτή τη βασική αρχή πιάστηκε στον ύπνο δίνοντας το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να έχουν αυτοί την πρωτοβουλία.

Ή μήπως όχι δεν πιάστηκε στον ύπνο αλλά όλες οι παράμετροι ήταν εν γνώση της απλώς ήθελε να τελειώσει τη δουλειά;