Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

Ξεκινώντας τη σκέψη μου για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήθελα να πω ότι είμαι χαρούμενος με τον εαυτό μου που η καθημερινή μου έκθεση στη γραφή δεν με οδήγησε στο να προτείνω ή να μαντέψω το όνομα  που θα πρότεινε ο πρωθυπουργός και να βρεθώ και εγώ όπως και πολλοί άλλοι στον κουβά ( στοιχηματικη έκφραση, λάθος πρόβλεψη, χαμένα λεφτά).

Όχι βέβαια επειδή δεν είχα άποψη ή συμπάθεια και προτίμηση αλλά θεώρησα ότι ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που γνώριζε όλες τις παραμέτρους και  αυτός που θα έπαιρνε την τελική απόφαση και την ευθύνη.
Προχωρώντας τη σκέψη μου και αφού αναφέρω ότι η πρόταση Μητσοτάκη είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας , συγχαίρω τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ για τον ρεαλισμό του, την πολιτική του ευελιξία και σκέψη, μαζί με ενωτικό πνεύμα που η συγκεκριμένη πρόταση εκφράζει.
Από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού φάνηκε πόσο δύσκολο για τον ίδιο ήταν να καταλήξει σε αυτήν την απόφαση, έχοντας πολλές επιλογές, πίεση από την κομματική βάση που σίγουρα θα επιθυμούσε ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης , πίεση και προτάσεις από τους κομματικούς αντιπάλους που ο καθένας επιθυμούσε να προκριθεί η δική του επιλογή.
Σε μια αποστροφή του λόγου του  ο πρωθυπουργός ανέφερε, και όχι τυχαία νομίζω , τις περιορισμένες αρμοδιότητες για παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ας εξετάσουμε όμως και την πολιτική διάσταση αυτής της επιλογής
Για αρχή ας σχολιάσουμε την πιθανότητα να ήταν  ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Η πιθανότητα αυτή, και να υπήρξε ως επιλογή στο μυαλό του πρωθυπουργού, κάηκε από την επιμονή Τσίπρα  και τις καθημερινές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε απορριφθεί και στην πράξη όταν αιτιολογημένα δεν τον ψήφισε κατά την προηγούμενη θητεία του, άρα θα ήταν πολύ δύσκολα ο πρόεδρος της ΝΔ να ακυρώσει τον εαυτό του..
Οι κομματικές υποψηφιότητες που θα μπορούσαν άνετα να ψηφιστούν  με 158 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις των άλλων κομμάτων  δεν εξυπηρετούν το μήνυμα που ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει,  την ενότητα και τη σύνθεση, ενόψει μάλιστα και της εορτής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.
Ο κάθε ένας υποψήφιος που μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός και προέρχονταν από την ευρεία παράταξη της κεντροδεξιάς, είχαν την αξία τους, και σίγουρα θα άξιζαν αυτή την τιμή, όπως τιμή θα ήταν και για την παράταξη που πάντα στηρίζει τη χώρα στις δύσκολες αλλά είναι και πρωτοπόρος στις μεγάλες στιγμές.
Με την πρόταση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει την πολιτική ατζέντα, ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο, απελευθερώνει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος άκουγε ονόματα και προτάσεις από πολιτικούς και δημοσιογράφους που σίγουρα τον έφερναν σε δύσκολη θέση.
Ταυτόχρονα όμως “βάζει δύσκολα” και στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία τα φέρνει προ των ευθυνών τους προκρίνοντας μια υποψηφιότητα με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο σε κεντροαριστερό υποψήφιο.

Περισσότερο βάζει δύσκολα στον πολιτικό του αντίπαλο, Α. Τσίπρα, ο οποίος με την πρόταση του κόμματός του για τον Προκόπη Παυλόπουλο βρίσκεται προ απροόπτου και θα πρέπει ή να αναθεωρήσει τη στάση του και να πάει με την πρόταση της κυβέρνησης ή να βρει να στηρίξει μια άλλη υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή.

Θα πρέπει όμως να έχουν ικανά επιχειρήματα για να απορρίψουν την πρόταση του πρωθυπουργού και να αιτιολογήσουν την πιθανή τους απόρριψη.
Η επιλογή  με την πρόταση του Προέδρου σηματοδοτεί την νέα εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης οραματίζεται .
Η ενωτική πρόταση που ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια δείχνει το πνεύμα συναίνεσης που οδηγεί τον πρωθυπουργό και  του δίνει την καθολική αναγνώριση ως ηγέτη της χώρας.
ΥΓ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή του την πολιτική κίνηση απέδειξε ότι είναι φτιαγμένος από καλή στόφα πολιτικού που έχει το βλέμμα στο μέλλον κοιτάζοντας το συμφέρον της χώρας.
ΥΓ2
Τα χαρακτηριστικά της υποψήφιας προέδρου , όπως  η παρουσία της στο δικαστικό σώμα και η ενασχόληση με την οικολογία και το περιβάλλον δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον πρωθυπουργό.
Και μια ερώτηση σε κάποιους που πιθανόν είχαν αντιρρήσεις με την πρόταση του Πρωθυπουργού, θα προτιμούσαν μήπως τη Μαρία Δαμανάκη;

*Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos

Τα άρθρα γνώμης αντανακλούν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών και δεν αποτελούν θέσεις του FreeOpinion.News