Του Άγη Βερούτη*

Είτε αρέσει σε όλους μας είτε όχι, τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ που δρομολογούνται προς τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επόμενη πενταετία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της οικονομίας μας.

Υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν απευθείας συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν Εθνικοί Προμηθευτές. Αυτοί όμως θα δημιουργήσουν την αντίστοιχη διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα και διαφθορά που δημιούργησαν οι προηγούμενοι που χρηματοδοτήθηκαν από το σχέδιο Μάρσαλ και από τα ΜΟΠ της δεκαετίας του 1980 και 1990.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να γεμίσουμε τη χώρα με υπερτιμολογημένους δρόμους τύπου Αττικής Οδού με τα ίδια με τα παραπάνω αποτελέσματα, ή να σπαταλήσουμε τα χρήματα για να ξαναφτιάξουμε τους υπάρχοντες δρόμους και επίχρυσα πεζοδρόμια, όπως έγινε στους πεζόδρομους του Μαρουσιού 4-5 φορές στα τελευταία 20 χρόνια, ή να τα μοιράσουμε σε ψεύτικα υπερκοστολογημένα ΕΣΠΑ του δημοσίου, σε επίχρυσες παιδικές χαρές και του ιδιωτικού τομέα, σε υπερτιμολογημένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κλιματιστικά παλαιάς τεχνολογίας και να "μοιραστεί το χαρτί" σε πολλές τσέπες. Ακόμα μπορούμε να πετάξουμε τα λεφτά αυτά σε εισαγωγές πολυτελών προϊόντων, ρούχων και πούρων ή ακόμα αυτοκινήτων εισαγωγής με ηλεκτροκίνηση ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς να εισάγει από το εξωτερικό, σκοτώνοντας κυριολεκτικά την οικονομία με την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος, ως την επόμενη χρεοκοπία σε 15-20 χρόνια. Ή θα μπορούσαμε ακόμη και να τα δώσουμε ως επιδόματα στους συνταξιούχους για να τα ξοδέψουν σε "δωράκια" και σε ελεημοσύνη προς τα άνεργα εγγόνια τους.

Όποιο από τα παραπάνω και αν επιλέξουμε θα είναι σαν να ξανακάνουμε το ίδιο πράγμα που κάναμε και μας οδήγησε στη χρεοκοπία, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, δηλαδή ο ορισμός της παράνοιας κατά τον Αϊνστάιν.

Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο, που δεν θα στοχεύει να δίνει ζεστό χρήμα σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα "μεγατόνων" αλλά θα μετατρέψει τη χώρα σε ανταγωνιστικό προορισμό επενδύσεων λόγω της λογικής φορολογίας, χαμηλής γραφειοκρατιας και ανύπαρκτης διαφθοράς, και των εξαιρετικών ανθρωπίνων πόρων που είναι διαθέσιμοι στη χώρα μας.

Αν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του άγους του δημοσίου απάνω στην παραγωγική οικονομία τότε η τελευταία θα μπορέσει να ανθίσει και να μοιράσει πλούτο σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Ορίστε μερικές ιδέες που ούτε υποστηρίζονται ως μοναδικές ούτε απαραίτητες αλλά δίνουν τη μόνη πραγματική κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε για να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας σε λίγα χρόνια.

1- Μείωση του φόρου καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 67% για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε όλη την οικονομία, και τη μείωση του λαθρεμπορίου.

μείωση πρέπει να είναι δραστική για να κάνει διαφορά στο κόστος μεταφορών και ενέργειας για τη βιομηχανία, και για την κατανάλωση.

Κόστος: πιθανόν κάτω από €3 δισ.

ιάρκεια: 2-3 έτη

Οφέλη: Κατακόρυφη αύξηση ανταγωνιστικότητας βιομηχανίας, διευκόλυνση του εσωτερικού τουρισμού με οδικά μέσα που είναι ασφαλέστερα για τον κορονοϊό, διευκόλυνση τομέα υπηρεσιών μέσω μείωσης του κόστους ηλεκτρικού, και βοήθεια στον τομέα του εμπορίου μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

ντί: Επιδότησης αναστολών εργασίας

αράδειγμα οικονομίας: ΗΠΑ

2- Επιδότηση του >67% των φόρων αεροδρομίων ανά τουριστικό εισιτήριο (όχι Business) στην Ελλάδα, ώστε να πέσει το "κόστος προορισμού Ελλάδα" και να βοηθηθούν οι αεροπορικές να φέρουν παραθεριστές

Κόστος: πιθανόν €300-€500 εκατομμύρια.

ιάρκεια: ως τον Οκτώβριο 2021

Οφέλη: Οι τουριστικοί προορισμοί θα είναι ανταγωνιστικότεροι διεθνώς,

ντί: Επιδότηση ανεργίας, δηλαδή αντί να επιδοτούνται οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων να μπουν σε αναστολή, να επιδοτηθεί η εργασία, δηλαδή να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να παίρνουν κανονικό μισθό διότι θα έχουν δουλειά λόγω αυξημένης κίνησης στα αεροδρόμια με κινητήρια δύναμη τα φθηνά εισιτήρια για τον "προορισμό Ελλάδα".

αράδειγμα οικονομίας: ΝΑ Ασία

3- Μείωση ΦΠΑ αγορών Ξενοδοχείων & Τουριστικών Καταλυμάτων: Οι τουριστικές εγκαταστάσεις και τα ξενοδοχεία αγοράζουν υπηρεσίες και προϊόντα με ΦΠΑ 24% και πουλάνε διανυκτερεύσεις με ΦΠΑ 6,5%. Το αποτέλεσμα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις να είναι σχεδόν πάντα πιστωτικές, δηλαδή να τους χρωστά ΦΠΑ η Εφορία και η αυξημένη ταμειακή επιβάρυνση να βαρύνει τα ταμεία τους μειώνοντας τη ρευστότητά τους. Επίσης όταν στην ανακαίνιση ένα τιμολόγιο είναι μικρότερο από 15.000, τότε στο τιμολόγιο πληρώνεται ΦΠΑ.

ρέπει να δημιουργηθεί το ίδιο καθεστώς ΦΠΑ αγορών που ισχύει σήμερα στην αγορά κινητών τηλεφώνων από επιχειρήσεις.

Κόστος: πιθανόν €20-€50 εκατομμύρια

ιάρκεια: για πάντα

Οφέλη: αυξημένη ρευστότητα και ανταγωνιστικότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

ντί: επιδότηση ή δανειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων, ή κουπόνια κοινωνικού τουρισμού

αράδειγμα: δεν γνωρίζω

4- Γενικότερη προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% (κατώτατο επιτρεπόμενο από την ΕΕ) για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κόστος: Χρειάζεται μελέτη από το ΥπΟικ. Αρχικά ίσως είναι μεγάλο αλλά πιθανόν να αντισταθμιστεί από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη μείωση των κινήτρων για φοροδιαφυγή (πώληση χωρίς απόδειξη - μαύρα).

Διάρκεια: 1,5-2 έτη ή ως την πλήρη έξοδο από την επερχόμενη κρίση

φέλη: Τεράστια αύξηση της ρευστότητας σε επίπεδο καταναλωτών και νοικοκυριών και επιτάχυνση της κυκλοφοριακής ταχύτητας του χρήματος. Θέλει λίγο προσοχή με έλεγχο και πρόστιμα για να μην δημιουργήσει πληθωρισμό, μέσω αύξησης τιμών από τους εμπόρους για να απορροφήσουν την μείωση του ΦΠΑ.

Αντί: Επιδοτήσεις της αναστολής και ανεργίας, μείωσης του αριθμού ΔΥ και κόστους του κράτους

αράδειγμα: Βρετανία το 2009 μείωσε τον ΦΠΑ στο 15% για να μετριάσει τις επιπτώσεις της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008 και να αποφύγει την βαριά ύφεση. Το κατάφερε.

5- Επιτάχυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: αυτονόητη μείωση του κόστους γραφειοκρατίας και διαφθοράς από το 12,5% του ΑΕΠ ίσως στο μισό.

Κόστος: one-time €2 έως €5 δισ.

ιάρκεια: για πάντα

Οφέλη: 3% έως 7% του ΑΕΠ, αύξηση ανταγωνιστικότητας, ρευστότητας, Direct Foreign Investments, οικονομική ελευθερία, δείκτης ευτυχίας, απασχόληση, κόστος κράτους, δυνατότητα μείωσης φορολογίας, "τα-πάντα-όλα"...

ντί: αντί τίποτε. Με χρήση ευρωπαϊκών πόρων

αράδειγμα: όλες οι ανταγωνιστικότερες οικονομίες του κόσμου

6- Μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη στο 2,5% (όπως ήδη ισχύει στην Κύπρο) με σκοπό την προσέλκυση παγκόσμιων κολοσσών να φέρουν τα ερευνητικά κέντρα τους στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν γύρω τους ένα οικοσύστημα σαν αυτό που έχει η Καλιφόρνια με τις εταιρίες προηγμένου λογισμικού, και ενδυνάμωση των ελληνικών εταιρειών λογισμικού που ασχολούνται με την ΤΝ.

Φυσικά δεν εξαντλούνται οι ιδέες στα παραπάνω αλλά μόνο με αυτό το σκεπτικό θα πάμε μπροστά.

Με Μάρσαλ και με ΜΟΠ μόνο προς τα πίσω μπορούμε να πάμε.

www.facebook.com/a.veroutis,

www.twitter.com/agissilaos, [email protected]