Έκπληκτος και έντονα προβληματισμένος δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιοι φορείς το κρούσμα κορονοϊού σε γνωστή κλινική του δήμου του.

Μιλώντας στο iEidiseis, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι έμαθε για το κρούσμα στην ψυχιατρική κλινική από τις τηλεοράσεις.

κλινική είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή και υπάρχουν υπάλληλοι του δήμου που καθημερινά βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του συγκεκριμένου κτιρίου, π.χ. για  να μαζέψουν τα σκουπίδια.

«Δεν μας είπε κανείς τίποτα και μάθαμε για το κρούσμα από την τηλεόραση. Δεν μας είπε κανείς τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωνσταντάτος ανέφερε επίσης ότι «έχουμε εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά στην ψυχιατρική κλινική για την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Δεν θα έπρεπε να ξέρουμε ποια συγκεκριμένα μέτρα έπρεπε να ληφθούν; Από την πρώτη στιγμή, από χθες, έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση. Η ψυχιατρική κλινική βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής, κοντά σε πολυκατοικίες και σπίτια. Δεν θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας; Δεν έχω καμία ενημέρωση και αναμένω έστω και τώρα σχετικές οδηγίες».

Δηλώνει επίσης ότι: «από την πλευρά μας, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία το θέμα, ενώ μιλώντας και με κάποιους εργαζόμενους διαπίστωσα ότι το ίδιο ισχύει και μέσα στην κλινική. Παραμένουν και εκεί ψύχραιμοι. Pρέπει, ωστόσο, η δημοτική αρχή να γνωρίζει τι γίνεται, ώστε με τις σχετικές οδηγίες να εφαρμόσουμε και εμείς τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας. Αυτό πρέπει να γίνει σύντομα».

H συγκεκριμένη κλινική είναι ψυχιατρική και φιλοξενεί βαριά περιστατικά. Έχει 170 άτομα προσωπικό και 350 τρόφιμους, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από τους υπεύθυνους της κλινικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα θα ερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.