Παίδες, ξέρετε τι είναι τα chain letters ή να το ξαναπώ;

?ι θα το ξαναπώ, αφού πριν από λίγο έλαβα για 11η φορά το εξής:

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Αλυσιδωτή επιστολή (chain letter ή mail ή message) είναι η γνωστή ιστορία «στείλε αυτό το γράμμα σε 50 ανθρώπους» – μόνο που στην εποχή του διαδικτύου δεν χρειάζεσαι πια να σου βγει το χέρι για να γράψεις γράμμα σε 50 ανθρώπους για να διαδώσεις παντού το μήνυμά σου (ή τη βλακεία σου).

ρκεί ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα messager ή viber και αρκετοί άνθρωποι που είτε δεν θα ελέγξουν την πληροφορία που διαδίδεις επειδή σε εμπιστεύονται (αυτό είναι η γνωστή "κοινή λογική" _ που μόνο λογική δεν είναι) ή είναι αρκετά "ευφυείς" (και αυτοί όπως κι εσύ) και θέλουν να διασκεδάσουν διαδίδοντας την π@π@ριά τους.

Το περιεχόμενο αλυσιδωτών επιστολών δημιουργήθηκε για να αναγκάσει τους παραλήπτες να τις προωθήσουν στους συγγενείς και τους φίλους τους και εμφανίστηκαν πολύ πριν από το internet.

την αρχή ήταν απλώς μια φάρσα για να πείσει τους ανθρώπους να ξαναγράψουν μια επιστολή με το χέρι αρκετές φορές και να τη στείλουν σε όσους φίλους ζητούσε ο συντάκτης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλυσιδωτών επιστολών.

ι πιο διαδεδομένες είναι εκείνες που εγγυώνται την ευτυχία σε διάφορους τομείς της ζωής ενός παραλήπτη, αν βέβαια τις προωθήσουν στον απαιτούμενο αριθμό ανθρώπων. Αυτές οι επιστολές ονομάζονται και γράμματα καλής τύχης (αν είναι δυνατόν να φτιάχνεις την τύχη σου προωθώντας τα "ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή").

Υπάρχουν βέβαια και τα Bad-Luck Letters (μπρρρρ... ο Θεός να μας φυλάει), τα οποία ονομάζονται έτσι επειδή προειδοποιούν για επικείμενες καταστροφές (τρομοκρατικές πράξεις, επιδημίες κ.λπ.).

' αυτήν την περίπτωση, ο παραλήπτης, μέσω του φόβου, ωθείται να προειδοποιήσει τους φίλους τους για σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς... και δε συμμαζεύεται.

ι κι αν σας κόπηκε η χολή; Σημασία έχει στο σαχλό αυτό παιχνιδάκι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Βέβαια, δεν είναι όλες οι αλυσιδωτές επιστολές αβλαβείς και γραμμένες με καλή πρόθεση ή έστω για το χαβαλέ.

ρισμένες ζητούν από τους παραλήπτες να στείλουν ένα μικρό χρηματικό ποσόν... κάπου... κάπως ... κάποτε... για καλό σκοπό συνήθως (για ένα παιδάκι που υποφέρει για παράδειγμα) και απευθύνονται στο θυμικό και την καλοσύνη των παραληπτών.

ι συγκεκριμένες επιστολές βέβαια θεωρούνται απάτη και οι συντάκτες τους διώκονται ποινικά... αλλά τρέχα γύρευε αν διωχθούν ποτέ.

Υπάρχουν και φορές που οι συντάκτες χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τις επιστολές για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού - μια επιστολή για παράδειγμα μπορεί να περιέχει έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε κακόβουλο ιστότοπο κι ο παραλήπτης προσελκύεται τον να επισκεφθεί με κάποιο πρόσχημα, παραδείγματος χάριν, προειδοποιείται για κάποιον ιό και του προσφέρεται η δυνατότητα λήψης ενός «προγράμματος προστασίας από ιούς».

'Αλλες φορές πάλι, οι αλυσιδωτές επιστολές χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός διάδοσης πανικού.

ίναι τόσοι πολλοί οι λόγοι που κυκλοφορούν που θα χάναμε μια βδομάδα για να τους περιγράψουμε.

Σημασία έχει να έχετε εσείς τα μάτια σας ανοιχτά και να μην πέφτετε σε τέτοιες παγίδες.

Αυτές οι επιστολές δεν είναι μόνο σπατάλη χρόνου για τους ανθρώπους που τις λαμβάνουν, αλλά επηρεάζουν σοβαρά και την ψυχολογία και τη διάθεση όσων τις προωθούν. Παίζουν _κυριολεκτικά_ με το μυαλό και τον ψυχισμό των ανθρώπων, γι' αυτό και καταφέρνουν και μας πείθουν να τις προωθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ώστε να προειδοποιήσουμε για υποτιθέμενες επικείμενες καταστροφές ή για να συναντήσουμε την πολυπόθητη ευτυχία που υπόσχονται.

Ο αριθμός των chain letters στο internet αυξάνεται εκθετικά

ια τέτοια εποστολή μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του traffic, και σίγουρα κανένας χρήστης δεν ενδιαφέρεται να βρει ανεπιθύμητη αλληλογραφία στα εισερχόμενά του.

Ωστόσο, πρέπει να το τονίσω και πάλι, αυτός ο τύπος μαζικής αποστολής αλληλογραφίας επηρεάζεται από το πόσοι χρήστες υποκύπτουν στο θελκτικό περιεχόμενό της.

Βέβαια, ο παραλήπτης δεν είναι πάντα σε θέση να διακρίνει κατά πόσον το περιεχόμενό τους είναι αληθές ή όχι, επειδή συνήθως ο αποστολέας δεν είναι spammer, αλλά κάποιος γνωστός του παραλήπτη.

εν μπορούν λοιπόν να εντοπιστούν από τα τυπικά φίλτρα, επειδή οι αποστολείς είναι πραγματικοί άνθρωποι που απλώς αναπαράγουν μια πληροφορία και τη στέλνουν από τους υπολογιστές τους και τις πραγματικές διαδικτυακές τους διευθύνσεις. Μόνο η ανάλυση περιεχομένου επιτρέπει την ανάλυση αυτού του τύπου μηνυμάτων ή email.

Για να μπορέσετε να διακρίνετε τέτοιου είδους επιστολές, έχετε καταρχάς υπόψη σας πως έχουν μια πολύ καλά συγκροτημένη και καθορισμένη δομή.

εκινούν συνήθως με μια έκκληση να διαβαστεί το περιεχόμενό τους μέχρι το τέλος.

κολουθεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα (π.χ. μια «απειλή» για την ανθρωπότητα) ή μια προσφορά για να σας βάλει σε πειρασμό (συνήθως για σχέσεις με το αντίθετο φύλο ή τα αφεντικά) ή απλώς σας διηγείται μια συγκινητική ή σπαραξικάρδια ιστορία.

το τέλος της επιστολής, σας ωθεί να προωθήσετε το περιεχόμενο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, και τα καταφέρνει είτε μέσω έμμεσης απειλής (π.χ. θάνατο συγγενών, 10 χρόνια δυστυχίας, 20 χρόνια φαγούρας, ατυχίας στα γκομενικά) είτε μέσω υποσχέσεων (θα σε ζητήσει σε γάμο ο Μπραντ Πιτ κι εσύ θα του κάνεις τη δύσκολη, θα κερδίσεις το τζόκερ, θα πάρεις το πρώτο βραβείο στο next top model, θα σου κάτσει επιτέλους η Μόνικα Μπελούτσι και τέτοια ωραία) ή απλώς ποντάρει στην καλή σου καρδιά και τις ευαισθησίες σου.

Μην αναρωτιέσαι λοιπόν για τη νοημοσύνη του γνωστού που σου προώθησε σήμερα τέτοιο μήνυμα.

ίναι πιο εύκολο απ' ό,τι νομίζεις να καταπιεί κάποιος το δόλωμα.

ι' αυτό έχε τα μάτια σου ορθάνοιχτα.

trong>...και, κυρίως, μην εμπιστεύεσαι την κοινή λογική. 

trong>Συνήθως είναι παράλογη.