*Της Χριστίνας Αλεξοπούλου,

m>βουλευτού Αχαΐας Ν.Δ.

style="text-align: right;">.

trong>ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άξιο απορίας, ποια ισχυρότατη παρόρμηση ή παράνοια μπορεί να οδηγήσει μια μητέρα σε μια τέτοια κίνηση. Όλοι γνωρίζουν, πως το μητρικό ένστικτο είναι ικανό να εξουδετερώσει οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε μητέρα και παιδί. Συνεπώς, το παραπάνω συμβάν, που ξεπερνά την κοινή λογική, έχει σίγουρα αίτια πολύπλοκα και ισχυρά.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ των αιτίων, φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο χρονίζοντα προβλήματα της χώρας στον τομέα της προστασίας των παιδιών, αναδεικνύοντας καταρχήν την άμεση ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υιοθεσιών. Οι εξαιρετικά αργές διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών στην Ελλάδα, αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιθυμία οικογενειών να αποκτήσουν ένα παιδί. Αποτελούν όμως εμπόδιο και για τη μητέρα, που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να μεγαλώσει το παιδί της και η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο λογικής και απελπισίας για το μέλλον. Σε μια κοινωνία λοιπόν, όπου ένα άτεκνο ζευγάρι θέλει και μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί σαν δικό του, είναι παράλογο να εγκαταλείπονται παιδιά σε θάλασσες, κάδους σκουπιδιών κλπ., λόγω γραφειοκρατίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ λόγους, ένα σύγχρονο σύστημα υιοθεσιών θα μπορούσε να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στον αυξανόμενο αριθμό αμβλώσεων. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών καταφεύγει στη διακοπή της κύησης χωρίς να το επιθυμεί, εξαιρουμένων των παθολογικών αιτίων, εξαιτίας της αδυναμίας ανατροφής των παιδιών τους. Καθώς τα τελευταία χρόνια οι αμβλώσεις στη χώρα μας κινούνται σε ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά, ένα σύγχρονο σύστημα υιοθεσίας, που θα προσφέρει εναλλακτικές στη νεαρή μητέρα, μπορεί να μετριάσει το φαινόμενο, προστατεύοντας τόσο τις ίδιες όσο και το νεογνό, συμβάλλοντας περαιτέρω στην καταπολέμηση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

ΔΙΟΤΙ, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όπου η υπογεννητικότητα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και εξελίσσεται σε ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Η συστηματική μείωση των γεννήσεων από το 1981 κι έπειτα, έχει οδηγήσει τη χώρα σε γήρανση και μαρασμό. Οι συνέπειες είναι πλήρως ορατές τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όπου διαταράσσεται η κανονικότητα του έθνους οδεύοντας σε ανεξέλεγκτη κοινωνική ανισορροπία, όσο και σε επίπεδο οικονομίας, καθώς η παραγωγική δύναμη εκμηδενίζεται.

Η ΔΥΣΟΙΩΝΗ αυτή πραγματικότητα, ευτυχώς. αλλάζει. Ήδη, η δέσμη μέτρων για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμόζεται πλέον σε σημαντικό βαθμό και αναμένονται με αγωνία οι πρώτες μετρήσεις των αποτελεσμάτων της. Μέτρα όπως η καθιέρωση του ηλεκτρονικού μητρώου υιοθεσιών με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών κ.ά., προσδοκάται να αποτελέσουν το κίνητρο των νεαρών μητέρων να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της μητρότητας με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία ή να συνειδητοποιήσουν την υψηλή αξία της υιοθεσίας από ζευγάρια που λαχταρούν για ένα παιδί, αλλά δεν μπορούν να το αποκτήσουν.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ευχή όλων είναι η πράξη της 27χρονης μητέρας να αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει περιθώριο να ταλανίζεται από τέτοια φαινόμενα. Η αποφυγή τους, αποτελεί ευθύνη όλων. Η Κυβέρνηση δουλεύει συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Ο καθένας όμως ξεχωριστά, οφείλει με την στάση του να δημιουργήσει τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα διαμορφώσουν έναν κόσμο φιλικό για τη μητέρα και το παιδί, γεγονός από το οποίο όλοι έχουν να κερδίσουν.


Η κα Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο http://www.xalexopoulou.gr/