Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, μεταξύ των οποίων κι ένας Έλληνας επιστήμονας, δημιούργησαν το πρώτο μαλακό ρομπότ που «ιδρώνει», αποβάλλοντας έτσι τη θερμότητα που εκλύεται στα εσωτερικά του μέρη.

Η μείωση της θερμοκρασίας είναι ζωτική για τη λειτουργία, τη διάρκεια ζωής και την απόδοση των ρομπότ.

Ο μηχανισμός «εφίδρωσης» είναι εμπνευσμένος από τον αντίστοιχο βιολογικό μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος τόσο των ζών όσο και των ανθρώπων.

νέος μαλακός ρομποτικός βραχίονας μπορεί μάλιστα να ρυθμίση τη θερμοκρασία του τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι άνθρωποι και τα άλογα.

Η «εφίδρωση» θα επιτρέψει στα ρομπότ να λειτουργούν αποτελεσματικότερα σε ακραία περιβάλλοντα, όπως ακριβώς επιτρέπει ο μηχανισμός της εφίδρωσης στους ανθρώπους όταν υποβάλλονται σε δοκιμασίες, όπως για παράδειγμα οι δρομείς ή οι αθλητές υψηλών επιδόσεων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, του Εργαστηρίου Facebook Reality και του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Πίζα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics». Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο καθηγητής Εμμανουήλ Γιαννέλης της Πολυτεχνικής Σχολής του Κορνέλ, απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) και κάτοχος διδακτορικού από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (1985).

Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μαλακούς ενεργοποιητές εφίδρωσης, χρησιμοποιώντας στερεολιθογραφία πολλαπλών υλικών (τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιεί φως για να διαμορφώσει τη ρητίνη σε επιθυμητά σχήματα). Οι ειδικοί αυτοί ενεργοποιητές (actuators) σε σχήμα δαχτύλου είναι φτιαγμένοι από υδρογέλες, υλικά ικανά να διακρατήσουν μεγάλη ποσότητα νερού και να λειτουργήσουν ως «ρεζερβουάρ» θερμότητας.

https://youtu.be/AvA81f9z7LY

Σε θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς Κελσίου οι μικροσκοπικοί πόροι του ενεργοποιητή παραμένουν κλειστοί. Σε υψηλότερες όμως θερμοκρασίες διαστέλλονται επιτρέποντας έτσι στο υγρό (τον «ιδρώτα») να διαρρεύσει έξω από το ρομπότ, με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του.