Eρευνητές επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα ζωντανά, αυτο-θεραπευτικά ρομπότ στον κόσμο χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από βατράχους.

Τα ονόμασαν xenobots από τον αφρικανικό ονυχοφόρο βάτραχο (Xenopus laevis), από τον οποίο παίρνουν τα βλαστοκύτταρα.

ρόκειται για "μηχανές" που έχουν πλάτος μικρότερο από ένα χιλιοστό (0,04 ίντσες) - αρκετά μικρό για να ταξιδεύουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

πορούν να περπατήσουν και να κολυμπήσουν, να επιβιώσουν για εβδομάδες χωρίς φαγητό και να συνεργαστούν κατά ομάδες.

Πρόκειται για "εντελώς νέες μορφές ζωής", δήλωσε εκπρόσωπος από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα με το Πανεπιστήμιο Tufts.

Τα βλαστοκύτταρα είναι μη εξειδικευμένα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, σχεδιάστηκαν σε υπερυπολογιστή και στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν σε τελείως νέες μορφές ζωής μήκους μερικών χιλιοστών.

Τα κύτταρα στη συνέχεια άρχισαν να δουλεύουν μόνα τους - τα κύτταρα του δέρματος συνεργάζονταν μεταξύ τους για να σχηματίσουν δομή, ενώ τα παλμικά κύτταρα των καρδιακών μυών επέτρεπαν στο ρομπότ να κινείται μόνο της.

α Xenobots έχουν ακόμη και αυτο-θεραπευτικές δυνατότητες - όταν οι επιστήμονες "πληγώνουν"  ένα ρομπότ, επουλώθηκε μόνο του και συνέχισε να κινείται.

"Πρόκειται για καινοτόμες έμβιες μηχανές", δήλωσε ο Joshua Bongard, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

"Δεν είναι ούτε ένα παραδοσιακό ρομπότ ούτε είδος ζώου. Πρόκειται για ένα καινούργιο δημιούργημα: για ένα είδος ζωντανού προγραμματιζόμενου οργανισμού".

α Xenobots δεν μοιάζουν με παραδοσιακά ρομπότ - δεν έχουν μεταλλικά στοιχεία ή ρομποτικούς βραχίονες. Μοιάζουν περισσότερο με μια μικροσκοπική σκούπα κινούμενης ροζ σάρκας.

υτή η "βιολογική μηχανή" μπορεί να επιτύχει πράγματα τα τυπικά ρομπότ από χάλυβα και πλαστικό δεν μπορούν.

https://youtu.be/aQRBCCjaYGE