Πανελλήνια οργή έχει προκαλέσει η στάση αστυνομικών στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου βίντεο αποκαλύπτει την παράλογη χρήση βίας κατά πολιτών και προσαχθέντων.

Από την πλευρά της Αστυνομίας διατάχθηκε ΕΔΕ την Κυριακή το απόγευμα, παραταύτα τα ερωτήματα που εγείρονται είναι σοβαρά και παραμένουν αναπάντητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά των 11 συλληφθέντων πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι, σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι τόπος συγκέντρωσης αρκετών πολιτών, κατά πλεοφηφία οικογενειών, γεγονός που σημαίνει ότι ο χειρισμός από πλευράς της αστυνομίας επιβάλλεται να είναι διακριτικός, παρότι γίνονται συχνά καταγγελίες, για τη συγκεκριμένη πλατεία, ότι τα άτομα που συχνάζουν εκεί και παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Παρόμοιες καταγγελίες έγιναν και την Κυριακή, λίγο πριν από τις 15:00, και ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο για να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Δυστυχώς όμως ο έλεγχος χάθηκε με αποτέλεσμα το βίντεο όπου εμφανίζεται αστυνομικός να χτυπά με πτυσσόμενο γκλοπ έναν νεαρό, ακόμη και την ώρα που είναι πεσμένος στο έδαφος, περιστατικό που προκάλεσε την αντίδραση όλων πολιτών.

Η εκδοχή που δόθηκε στη ΓΑΔΑ από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στα περιστατικά στην πλατεία ανέφερε ότι 30 άτομα επιτέθηκαν σε άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την ώρα που έκανε ελέγχους για τα μέτρα κατά του Covid-19, ενώ αναφέρεται επίσης ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Οι σκηνές βίας που αποτυπώθηκαν στα βίντεο ήταν επακόλουθο της επίθεσης που προηγήθηκε, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, και τραβήχτηκαν κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν άτομα που αντιδρούσαν στην προσαγωγή τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες όμως των περιοίκων,  κάποιοι νεαροί διαμαρτυρήθηκαν όταν αστυνομικοί βεβαίωσαν κατά τους ελέγχους πρόστιμο σε οικογένεια με τρία παιδιά.

Μάλιστα σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνεται η στιγμή όπου αστυνομικοί ακινητοποιούν και με τα γκλομπ χτυπούν στα πόδια έναν νεαρό, ο οποίος φαίνεται ότι δεν αντιστέκεται, αντιθέτως ακούγεται να φωνάζει στους αστυνομικούς: «Τι σας έκανα»;

Αρχικά η αστυνομία έδωσε ανέφερε ότι είχε δεχθεί αναίτια επίθεση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ότι δεν χρησιμοποίησε βία.

Συνολικά, οκτώ άτομα προσήχθησαν και μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο εάν έγιναν συλλήψεις ή όχι.

Ακολούθησε ένταση, με δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης με στόχο να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ενώ κάποιοι νεαροί πέταξαν πέτρες και μπουκάλια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης είπε:

«Η Αστυνομία δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση».

Με τη σειρά του, ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας δήλωσε με τη σειρά του πως οι εικόνες αυτές δεν τιμούν κανέναν.