Ήρθε λοιπόν και η Cyber Monday, σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, που τα καταστήματα «υποδέχονται» ηλεκτρονικά τους καταναλωτές _ για αγορές μέσω διαδικτύου δηλαδή.

Πρόκειται για άλλον έναν «θεσμό» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα προερχόμενος και αυτός από τις ΗΠΑ.

Οι ηλεκτρονικές αγορές, για όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους για καταναλωτές, γι' αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν προτίθεστε να κάνετε την αγορά σας με τραπεζική κάρτα.

Τι πρέπει να προσέξετε:

strong>

1. Tο προϊόν που επιλέγετε

ι' αυτό, διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης και αγοράς, που πρέπει να υπάρχουν σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, την ημερομηνία παραλαβής του προϊόντος, την πολιτική επιστροφών, τους τρόπους πληρωμής, το κόστος των μεταφορικών, την πολιτική ακύρωσης κ.λπ.

2. Την ασφάλεια της σελίδας

εβαιωθείτε δηλαδή ότι η σελίδα πληρωμής του καταστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL (Secure Sockets Layer). Όταν φτάσει η στιγμή της πληρωμής, η διεύθυνση της ιστοσελίδας πρέπει να ξεκινά με https:// και όχι απλά με http://.

πίσης, στο κάτω δεξί μέρος του περιηγητή http://www.saferinternet.gr θα πρέπει να υπάρχει ένα λουκετάκι. Αυτό δείχνει ότι η σελίδα που επισκέπτεστε είναι ασφαλής.

3. Προσωπικά δεδομένα

ιαβάστε την πολιτική του καταστήματος για τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων. Δηλαδή, ποιες πληροφορίες αποθηκεύονται κατά την ηλεκτρονική συναλλαγή και πώς χρησιμοποιούνται.

ο κατάστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία σου για την αποστολή διαφημιστικών προσφορών ή άλλων ενημερωτικών μηνυμάτων, με την προϋπόθεση ότι σε ενημερώνει και το δηλώνει ξεκάθαρα εξ αρχής στους όρους του.

πίσης, το κατάστημα πρέπει απαραίτητα να σου παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγεις εάν επιθυμείς να διακόψεις τέτοια επικοινωνία.

4. Βεβαίωση παραγγελίας

ε την ολοκλήρωση της αγοράς σου, θα πρέπει να λάβετε επιβεβαίωση της παραγγελίας  από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail όπου αναγράφονται τα στοιχεία της συναλλαγής, ο αριθμός παραγγελίας, περιγραφή του προϊόντος και χρόνος και ο τρόπος παράδοσης.

άν δεν λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το κατάστημα για να σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

5. Παραλαβή προϊόντος

strong>Μόλις παραλάβετε το προϊόν που αγοράσατε, έλεγξε το προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ελάττωμα.

αι μην ξεχάσετε να δείτε αν το προϊόν σας συνοδεύετε από παραστατικό αγοράς (απόδειξη ή τιμολόγιο) με την επωνυμία του ηλεκτρονικού καταστήματος από το οποίο παραγγείλατε.