Από 27 Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σοφικού η Εναρκτήρια Συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus+ (KA210-SCH-0AB4685C)  “ClimateWatchers: StudentsActtoprotectaFutureHeavenonEarth(Οι φύλακες του κλίματος: οι μαθητές αγωνίζονται για να προστατεύσουν τον μελλοντικό παράδεισο στη Γη».

Στη συμπραξη αυτή συμμετέχουν τρία σχολεία και μια οργάνωση

Από την Ελλάδα το Γυμνάσιο Σοφικού που είναι και το Συντονιστικό σχολείο,

από την πόλη Hellin της Ισπανίας, το δευτεροβάθμιο σχολείο JustoMillan

και από τη νότια Ιταλία, το δευτεροβάθμιο σχολείο Zanoti Bianco

Η οργάνωση που συμμετέχει και υποστηρίζει το πρόγραμμα είναι η Αειφόρουμ (με έδρα τον Πειραιά), η οποία συντονίζει το Αειφόρο Σχολείο στην Ελλάδα.

Στην πρώτη συνάντησή τους οι εταίροι επιβεβαίωσαν τους στόχους του προγράμματος, τις μαθησιακές δραστηριότητες στα σχολεία και στις διακρατικές συναντήσείς, τον αριθμό και τις ημερομηνίες των διακρατικών συναντήσεων, την συχνότητα της επικοινωνίας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και τα αποτελέσματα του έργου, το οποίο έχει διετή διάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί συνατήθηκαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής , επισκέφθηκαν τοπικά αξιοθέατα και σύχγροννες μονάδες παραγωγωγής τοπικών προιόντων προετοιμάζοντας τις επόμενες επισκέψεις ομάδων μαθητών στο Σχολείο μας 

 Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αειφόρουμ πραγματοποίησε σεμινάριο επιμόρφωσης των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών σχετικά με την Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή. Στη διάρκεια των εργασιών, η μαθητική ομάδα του Ιταλικού σχολείου -εταίρου, παρουσίασε τις προτάσεις της για το λογότυπο του προγράμματος.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Ισπανία, στα μέσα Απριλίου 2024. Το πρόγραμμα επιχορηγείται και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.