Η αυξημένη πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας και το υψηλό ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φέρει στο προσκήνιο όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις αναφορικά προς τη διαχείριση των κρουσμάτων που χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

θες μάλισα πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροδιακομιδή, με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ασθενών από τη Δράμα στην Αθήνα, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες.

αεροδιακομιδή αποτελεί μεν την ταχύτερη λύση σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης μεταφοράς ασθενών, ωστόσο σίγουρα δεν αποτελεί τη μοναδική ούτε την οικονομικότερη λύση.

Η χώρα αιτείται να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο, την περίπτωση δηλαδή που απαιτηθεί νοσηλεία μεγαλύτερου αριθμού ασθενών σε ΜΕΘ που δεν ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή κατοικίας τους.

Αποτελεσματική εναλλακτική λύση θεωρείται η μεταφορά ασθενών που πάσχουν από COVID-19 με τρένο.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ήδη προετοιμασμένη γι' αυτό το ενδεχόμενο και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα του υπ. Υγείας.

α σημειωθεί πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη εγκαταστήσει τέσσερα βαγόνια για το συγκεκριμένο σκοπό στον τερματικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο συρμός που βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο όπου θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών, αποτελείται από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ. Σε περίπτωση δε που ζητηθεί, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα βαγόνια της από επιβατικά σε μεταφοράς ασθενών.

μετατροπή των βαγονιών, όπως αναφέρουν πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, καθώς δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από το υπ. Υγείας.

πρόβλεψη πάντως είναι να τοποθετούνται οι ασθενείς  στα, χωρητικότητας 80 επιβατών, βαγόνια, αφού αφαιρεθούν τα καθίσματα. Η μετατροπή των βαγονιών από επιβατικά σε μεταφοράς ασθενών έχει δυναμικότητα μεταφοράς περίπου 30 έως 40 φορείων με ασθενείς, σε αντίθεση με τους τρεις ασθενείς που μπορούν να μεταφερθούν με τα C130 της Π.Α.