Την εποχή που ήλιος κάνει "δραματική" την παρουσία του, όπως τις μέρες του καύσωνα, οι άνθρωποι εφευρίσκουν τρόπους για να προστατευτούν τόσο από τα ηλιακά εγκαύματα όσο και από την αφόρητη ζέστη.

Ναι, φίλοι μου, η εποχή της παραλίας και του air condition είναι στο απόγειό της και εσείς προσπαθείτε και μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την θερμοπληξία.
Η προστασία όμως του smartphone σας, μάλλον είναι μια διαφορετική ιστορία, οπότε και πρέπει να ακολουθήσετε την ανάλογη μεθοδολογία.
Αφού, ναι με το αντηλιακό είναι κατάλληλο για στην προστασία του δέρματος, όμως η χρήση του δεν ενδείκνυται και για το κινητό σας.

Ας έχουμε λοιπόν κατά νου κάποια βασικά tips για να διατηρήσετε το κινητό σας δροσερό και αυτό το καλοκαίρι.

1. Αποφύγετε να αφήνετε το τηλέφωνό σας στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλες χρονικές περιόδους

Εάν το smartphone σας κάθεται μαζί σας στην ξαπλώστρα χωρίς ομπρέλα, λογικό είναι να ζεσταθεί.

Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο, όμως το smartphone σας είναι εξίσου ευαίσθητο στις ηλιαχτίδες όσο και το δέρμα σας. Κι ενώ εσείς μπορεί να ψάχνετε για το πιο ηλιόλουστο σημείο στην παραλία για να διατηρήσετε το μαύρισμά σας, το τηλέφωνό σας σίγουρα ελπίζει να μείνει στη σκιά.

Εκτός όμως από τις ηλιόλουστες παραλίες, "επικίνδυνοι" χώροι για τα smartphone είναι τα "καυτά", με κλειστά παράθυρα αυτοκίνητα. Αποφύγετε λοιπόν να αφήνετε το τηλέφωνό σας στο ταμπλό, το κάθισμα ή το υποβραχιόνιο του αυτοκινήτου σας—ακόμα κι αν σκοπεύετε να απομακρυνθείτε από αυτό έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

2. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας για να μειώσετε την καταπόνηση της μπαταρίας

Η μπαταρία του τηλεφώνου σας θα καταπονείται λιγότερο εάν η φωτεινότητα της οθόνης μειωθεί, οπότε θα παραμένει για περισσότερο χρόνο δροσερή.

Η λειτουργία της οθόνης της συσκευής σας ασκεί μεγάλη πίεση στην μπαταρία, οπότε αν ο στόχος σας είναι να αποφύγετε την τρομακτική ειδοποίηση υπερθέρμανσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητά της στο χαμηλότερο επίπεδο που είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε.

Αυτό είναι βέβαια είναι σαφώς ευκολότερο να το λέμε από να το εφαρμόζουμε, όταν μάλιστα βρισκόμαστε κάτω από το φως του μεσημεριάτικου ήλιου, αλλά είναι προτιμότερο να δυσκολευόμαστε λίγο με την ορατότητα της οθόνης από το να τρομοκρατηθούμε με την ειδοποίηση υπερθέρμανσης. Άλλωστε, θα αποζημιωθούμε σίγουρα με την εξοικονόμηση μπαταρίας.
Θυμηθείτε: Η κρύα μπαταρία διατηρεί ένα smartphone δροσερό.

Να θυμάστε επίσης πως, εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε, διαφορετικά το τηλέφωνό σας θα αυξάνει τη φωτεινότητα αναλογικά μόλις ανιχνεύσει μια αλλαγή στο φως του περιβάλλοντος.
Το να αφήσετε τις ρυθμίσεις φωτεινότητας του τηλεφώνου σας στο "αυτόματο" μπορεί να σας φαίνεται ένας καλός τρόπος για να εξοικονομείτε ενέργεια, αλλά ο στόχος σας πλέον είναι να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας δροσερό όσο ένα καρπούζι που σας περιμένει μέσα στο νερό της πηγής.

3. Εντοπίστε και κλείστε εφαρμογές που καταναλώνουν ενέργεια

Θαμμένο στα μενού ρυθμίσεων των σύγχρονων smartphone είναι ένα εργαλείο, με το οποίο θα πρέπει να εξοικειωθείτε: το εργαλείο χρήσης μπαταρίας.

Το εργαλείο αυτό, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο υπομενού ρυθμίσεων μπαταρίας, είναι ένας τρόπος για να οπτικοποιήσετε και να παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίο η μπαταρία του τηλεφώνου σας κατανέμει τους πόρους της. Με τον τερματισμό μεγάλων εφαρμογών που καταναλώνουν ενέργεια, θα μειώσετε το συνολικό φόρτο εργασίας της μπαταρίας σας. Και φυσικά _όλοι το ξέρουμε πλέον_ όσο μικρότερος είναι ο φόρτος εργασίας, τόσο πιο δροσερή μένει η μπαταρία μας.

Συνήθως, οι βαριές εφαρμογές απαιτούν περισσότερη ισχύ (όπως, για παράδειγμα, τα προγράμματα περιήγησης και τα παιχνίδια για κινητά) σε σχέση με τις από τις πιο «ελαφρές» εφαρμογές, όπως λόγου χάριν αυτή που χρησιμοποιείτε για την αποστολή μηνυμάτων κειμένου.

Οι εφαρμογές που εξακολουθούν να "παίζουν" στο παρασκήνιο, όπως το Facebook και το Twitter, είναι επίσης πιο πιθανό να επιβαρύνουν την μπαταρία σας και, με τη σειρά τους, να αυξάνουν τη θερμοκρασία της συσκευής σας.

4. Απαλλάξτε το τηλέφωνό σας από την προστατευτική του θήκη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αφαίρεση της προστατευτικής θήκης του smartphone σας, το βοηθά να διατηρεί τη θερμοκρασία του χαμηλότερα.

Βέβαια, η αφαίρεση της θήκης μπορεί να αποδειχθεί μια κυριολεκτικά τραυματική εμπειρία και για εσάς και για τη συσκευή σας, αφού ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των απροσδόκητων πτώσεων, των πτώσεων σε καφέ και γρανίτες και τόσα άλλα, όμως είναι ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος  για να δροσιστεί η μπαταρία του.
Αφαιρέστε την λοιπόν για λίγο, έστω κατά διαστήματα και υπό επιτήρηση, για να δώσετε το ιδρωμένο smartphone σας λίγο χώρο να αναπνεύσει.
Όπως οι άνθρωποι το καλοκαίρι, έτσι και τα smartphones εκτιμούν ιδιαίτερα ένα ελαφρύ βαμβακερό λευκό μπλουζάκι, από ένα βαρύ πλαστικό μπουφάν.

5. Μην βάζετε το τηλέφωνό σας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να κρυώσει

Εάν το τηλέφωνό σας είναι στα όρια της θερμοπληξίας εξαιτίας του καύσωνα, η πρώτη  παρόρμηση μπορεί να είναι να το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Όμως αυτό, φίλοι μου, είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε.

Αφού, ναι μεν η απότομη ψύξη μπορεί να πετύχει τη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας της συσκευής σας, διατρέχετε τον κίνδυνο να "σοκάρετε" κυριολεκτικά το υλικό του τηλεφώνου σας λόγω της υπερβολικά απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας.

Είπαμε λοιπόν: Το smartphone σας αγαπά τη δροσιά. Απεχθάνεται όμως τα σκοτσέζικα ντους.

Προτιμήστε λοιπόν να το μεταφέρεται σε ένα δροσερό σκιερό χώρο, ή τοποθετήστε το μπροστά σ' έναν ανεμιστήρα, απαλλάξτε το από τη θήκη του, απενεργοποιήστε το για λίγο και χρησιμοποιήστε το ξανά όταν διαπιστώσετε πως η θερμοκρασία του έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καλό καλοκαίρι

 

Ευχαριστούμε την Smartec A.E. για την συμβουλευτική υποστήριξή της