Το πρώτο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει στη χώρα μας από τα μέσα της εβδομάδας, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «παρατεταμένη ζέστη» και θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 
Σήμερα Κυριακή (9/7) είναι η τελευταία σχετικά πιο δροσερή μέρα με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο σταδιακά ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα «αγγίξει κόκκινο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο ζεστές μέρες αναμένονται να είναι η Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7) καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου σε πεδινές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα.

 
Ταυτόχρονα, η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή των πολιτών και να επιλέγουν δροσερά μέρη έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως είναι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, συνέπειτα των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Επίσης, λόγω του καύσωνα υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές με έντονη επικινδυνότητα για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμε μεταξύ άλλων τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

 

Ο καιρός από την ΕΜΥ
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10/07

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11/07

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/07

Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/07

Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.