Ένα παιδί έπεσε νεκρό και άλλα δύο τραυματίστηκαν όταν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σημειώθηκε έκρηξη στο λεβητοστάσιο του δημοτικού με αποτέλεσμα κομμάτια από έναν τοίχο αλλά και μια μεταλλική πόρτα να εκσφενδονιστούν σε απόσταση 30 μέτρων και να τραυματίσουν θανάσιμα το αγόρι 11 ετών.

Έντρομοι γονείς μαθητών του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών έχουν φτάσει στο προαύλιο και αναζητούν τα παιδιά τους. Αγωνιούν για την τύχη τους. Είναι μόλις λίγα λεπτά μετά τη φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο που στοίχισε τη ζωή σε ένα 11χρονο παιδί.

Το χρονικό
Όλα έγιναν το μεσημέρι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι μικροί μαθητές του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών έπαιζαν αμέριμνα στο προαύλιο. Ξαφνικά ένας δυνατός κρότος σκέπασε τις παιδικές φωνούλες.

Μια τεράστια έκρηξη στο λεβητοστάσιο σκόρπισε τον θάνατο. Μια βαριά σιδερένια πόρτα εκσφενδονίστηκε σε απόσταση 40 μέτρων και σκότωσε έναν μαθητή της 6ης δημοτικού.

Στο σχολείο επικράτησε πανικός. Έφτασαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και ασθενοφόρο για να παραλάβουν το 11χρονο παιδί που ήδη είχε χάσει τις αισθήσεις του, αλλά και άλλους δύο μαθητές, 6 και 10 χρόνων που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο 10χρονος έχει λάβει εξιτήριο και έχει επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ ο 6χρονος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους και είναι καλά στην υγεία του.

Η μετατροπή του λέβητα αιτία της φονικής έκρηξης
Η αιτία της φονικής έκρηξης, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ίσως οφείλεται στη μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμικό αντί για τον καυστήρα πετρελαίου. Κάτι για το οποίο ο διευθυντής του σχολείου είχε επανειλημμένα εκφράσει τις διαφωνίες του, χωρίς ωστόσο, όπως λέει, να βρει ανταπόκριση.

«O εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Στο σχολείο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βρεθεί μηχανικός, ο οποίος ενημέρωσε φεύγοντας τον διευθυντή ότι οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο διευθυντής του σχολείου είχε ζητήσει οι εργασίες μετατροπής του λέβητα να γίνονται το Σάββατο και σε καμία περίπτωση σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, αλλά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι αν τα παιδιά έκαναν μάθημα την ώρα της έκρηξης, το 11χρονο παιδί θα ζούσε. Είχαν όμως διάλειμμα και είχαν βγει για παιχνίδι στην αυλή.

Σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων της τραγωδίας.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».

Πραγματογνώμονες ερευνούν το περιστατικό.

Εισαγγελική παρέμβαση
Την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες  ζήτησε ο εισαγγελέας Σερρών ενώ και ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν.

«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι, παρά το γεγονός πως η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» είπε ο πρωθυπουργός.