Εγκύκλιος «περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων» θα αναγνωσθεί στις εκκλησίες κατά τη γιορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στις 24 και 25 Αυγούστου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι αποφασίστηκε «η αποστολή των εξής εγκυκλίων προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος»:

«Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8-9-2022)».
«Περί της συμπληρώσεως εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 11η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και τιμάται η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας (Χρυσοστόμου Σμύρνης κλπ.)».
Στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την δράση της λεγομένης «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στην Θεσσαλονίκη και των υποτιθεμένων «εξορκισμών», σημειώνει ότι «πρόκειται περί αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργανώσεως, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων». Η Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε να αποφεύγουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στις τελετές της.

 
Επίσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, η Ιερά Σύνοδος ανανέωσε τη θητεία του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου ως προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής και ενέκρινε την πρότασή του για διορισμό και των υπολοίπων μελών της.