Πλώρη για την πρώτη από τις τρεις επεκτάσεις του Μετρό βάζει το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς, με τον σχετικό διαγωνισμό να προγραμματίζεται στις αρχές του φθινοπώρου.


Η νέα επέκταση θα καλύψει πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας όπως η Πετρούπολη, το Ιλίον και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

 
Το νέο τμήμα θα έχει μήκος 4 χλμ., θα περιλαμβάνει 3 υπόγειους σταθμούς (ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ και ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) και θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Το κόστος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.


Η δεύτερη αφορά την επέκταση του Μετρό προς Γλυφάδα. Η επέκταση προς Γλυφάδα προβλέπει την κατασκευή τριών νέων σταθμών, δύο εκ των οποίων θα βρίσκονται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και ο τρίτος τερματικός σταθμός στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Και η τρίτη, η επέκταση προς Καλλιθέα, όπου προβλέπεται η κατασκευή 4 σταθμών, με τον τερματικό σταθμό να βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις της Γραμμής 4, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, μελετάται η πρώτη επέκταση από το Γουδή μέχρι το Μαρούσι. Σε αυτήν την επέκταση έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και σύντομα θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μελέτες. Η επέκταση αυτή θα φτάσει μέχρι την Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης και θα διαθέτει 11 σταθμούς. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μελετάται και η επέκταση της γραμμής 4 από το Άλσος Βεΐκου προς Πετρούπολη. Η γραμμή αυτή θα περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως τα Πευκάκια, η Νέα Φιλαδέλφεια και οι Άγιοι Ανάργυροι.

Ολοκληρώνεται τέλος καλοκαιριού η επέκταση της Γραμμής 3
Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό 'Αγία Μαρίνα-Πειραιάς.

Το έργο περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 νέους σύγχρονους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο).

Ήδη, έχουν παραδοθεί προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι 3 σταθμοί "Αγία Βαρβάρα", "Κορυδαλλός" και "Νίκαια" και απομένουν οι τρεις σταθμοί: "Μανιάτικα", "Πειραιάς" και "Δημοτικό Θέατρο".

Με την πλήρη παράδοση της γραμμής 3, στον σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Με την ολοκλήρωση των έργων η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα της χώρας, θα διαρκεί 45-50 λεπτά, αλλάζοντας τη μορφή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης κατά 20.000 αυτοκίνητα.

Πηγή: Capital.gr