Ο καθηγητής επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για εκρηκτική αύξηση στη Θεσσαλονίκη «έως και 4 φορές πάνω από την αύξηση της Αθήνας», όπου οι νέοι 19-39 κατέχουν τα πρωτία στις διαγνώσεις.

Ανησυχητική είναι και η αύξηση στις διαγνώσεις των άνω των 65 ετών», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Σημαντική όμως είναι και η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών.

Ειδική αναφορά έγινε στη μετάβαση από την κατανάλωση φαγητού ή και ποτού από τον ανοιχτό, στον κλειστό χώρο, μετάβαση που ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο, επειδή θα καταναλώσετε φαγητό ή ποτό, τότε θα πρέπει ο χώρος που θα βρίσκεστε να αερίζεται πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην χρήση SMS.

Ειδική αναφορά έγινε για τα σχολεία, με δεδομένο ότι σε αυτές τις δύο περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν με τηλεδιάσκεψη. «Οι ειδικοί αποφάσισαν ότι μπορεί σε περιοχές με διασπορά ίσως σιγά-σιγά να μπει ο κορονοϊός και στα σχολεία». Αυτός ήταν ο λόγος που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση...

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην Μαγνησία που έχει 135 ενεργά κρούσματα και έχουν εντοπιστεί 311 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε απομόνωση. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα και σε αυτή την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική μας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι αυτή την στιγμή «η Αττική φαίνεται ότι είναι πιο σταθερή. Όμως εάν δούμε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, τότε δεν χωράει εφησυχασμός. Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα δούμε την απόδοσή τους σε 10-15 μέρες.»

Για την πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης μίλησε για προετοιμασία στο χειρότερο σενάριο. Πρόσθεσε όμως ότι «οι δυνάμεις του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητες. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική. Ενισχύουμε το σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό, με πόρους. Η πρωτοβάθμια υγεία ρίχνεται στη μάχη».

Σε σχέση με την πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχει κάποιος που βρίσκεται εκτός ΜΕΘ. Αυτά είναι συκοφαντίες. Είναι προσβολή για τους γιατρούς.»

Στην Επικράτεια υπάρχουν 997 κλίνες καλυμένες είναι οι 696. Για τον κορονοϊό είναι 311 κλίνες, οι 209 είναι καλυμένες, άρα 102 είναι οι διαθέσιμες.

Από τις 359 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στην Αττική, οι 140 είναι για τον κορονοϊό, απο τις οποίες οι 99 είναι καλυμμένες.

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας: